dinsdag 20 oktober 2009

Zabaglione

Dit dessert is een van mijn lievelingsnagerechten. Helaas heeft het na het kerstdiner van 2007 een wat dubieuze reputatie. Alle aanwezigen claimen namelijk zeer dronken te zijn geworden na het nuttigen van deze Sabayon, zoals hij in de Franse keuken beter bekend staat. Zoals jullie kunnen zien in het recept, lijkt 20ml marsala per persoon mij toch redelijk onschuldig. Was het dan toch de spoom? Of de ruim 17 flessen wijn die er die avond doorheen zijn gegaan?

Ingrediënten: Minimaal 4 pers.
  • 1 eierdooier pp
  • 20g witte basterdsuiker pp
  • 20ml marsala pp (of andere drank)
Klop de eierdooiers op met de drank en wat suiker. Zet een pan met water op en schenk het mengsel in de au bain marie pan. Klop het mengsel op de laagste stand tot het geheel schuimig is, maar waak er wel voor dat de dooiers niet stollen.
Het is belangrijk om te blijven kloppen en de pan of kom mag niet te heet worden. Schenk daarna in glazen (eventueel met wat fruit eronder) en serveer direct.
  • Je wilt echt een mixer gebruiken voor dit gerecht. Ik heb het een keer met een garde geprobeerd en raakte geblesseerd.
  • Een combinatie met aarbeien of frambozen is klassiek en heerlijk
  • Neem het liefst cocktailglazen of ijscoupes om in te serveren
  • In plaats van de Marsala kun je ook een wat zoetere champagne gebruiken. Of niet zo zoet - met een rode wijn is ook heerlijk, met de hoeveelheid suiker kan je spelen. Dessertwijnen zijn ook geschikt.
  • Koud serveren mag ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten