Ingrediënten
- 100g roomboter
- 750g uien in halve/kwart ringen
- 2-3 tenen knoflook, fijngesneden
- 45g bloem
- 2l runderbouillon (evt. van blokjes)
- 300ml witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
Roux: Smelt in een apart pannetje 50g boter en voeg wat bloem toe totdat er een papperig doch net vloeibaar mengsel ontstaat. Laat dit al roerend op matig hoog vuur bruin verkleuren maar niet verbranden. Als hij goed is dan zie je een kastanjekleur en het ruikt lekker (naar koekjes maar dan niet zoet). Voeg dan wat warme bouillon in het begin lepel voor lepel toe. Dit kan gaan sissen en zorg dat je paraat staat met garde. Voeg bouillon toe tot de roux verzadigd is en schenk dit dan bij de soep.
(Als je lui bent, zoals ik, dan kun je ook de bloem over de uien heen doen en al spatelend de 'roux' gaar laten worden/laten kleuren, maar voeg dan nog wel wat extra boter toe.)
Voeg hierna de resterende bouillon, wijn en kruiden toe. Breng aan de kook. Minimaal een half uurtje laten pruttelen op zacht vuur. Breng op smaak met zout, peper en eventueel witte wijn en een runderbouillonblokje. Vis voor het serveren de tijm en de laurier uit de soep.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten