dinsdag 13 oktober 2009

Artisjoksoep met korianderpesto

Dit was een succesnummertje uit het kerstdinermenu van 2008, hoewel geconsumeerd in maart 2009 (lang verhaal). Gebaseerd op een recept uit de ELLE eten en te simpel voor woorden. 
De korianderolie lijkt misschien wat vergezocht, maar is 1 minuut werk en maakt het gerecht helemaal af. Maak hem het liefst een dag van tevoren want dan wordt de soep nóg lekkerder.

Ingrediënten voor 4-6 pers.
  • 1 blik artisjokbodems
  • 2 tenen knoflook, grofgesneden
  • 1l (groente)bouillon
  • Optioneel: scheut witte wijn
  • 100-150ml slagroom*
  • pakje koriander (ongeveer 15g)
  • 3-4 el olijfolie
  • Nog eens 2 tenen knoflook, grof gesneden
  • Staafmixer
Soep: Snij de artisjokken grof en laat uitlekken. Pureer de artisjokken samen met de knoflook en 250ml warme bouillon met de staafmixer in een soeppan. Schenk de rest van de bouillon en (optioneel) de wijn erbij. Laat 20 minuten zacht koken. 
Voeg de room pas kort voor serveren toe en verwarm de soep hierna, hij mag echter niet meer koken. Breng voor serveren op smaak met zout en peper

Korianderolie: koriander, knoflook en olie in maatbeker doen. Pureren met staafmixer. Nachtje in koelkast laten staan. Bij het serveren, of op tafel, aan de soep toevoegen.

* In het originele recept staat zure room, maar dan vind ik hem te zuur worden. Indien je wel zure room gebruikt, dan kun je de soep nog even mixen met de staafmixer om de zure room goed te mengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten