dinsdag 20 oktober 2009

Rode vruchtencompôte

Zelf vond ik dit nagerecht, gecombineerd met Griekse yoghurt, een prachtige afsluiting van een kerstdiner. Er zijn echter veel mensen die niet van de combinatie van rode vruchten en ijs/yoghurt houden, mijn warme kersen met vanille-ijs zijn ook al niet populair. Dit snap ik toch echt niet, want de wat zurige, volle en zoete smaak van de warme rode vruchten in combinatie met koude melkproducten geeft een heerlijk verzadigd gevoel.
Dit recept is gebaseerd op de extremadura vruchtencompôte uit het kookboek Keuzemenu*.

Ingrediënten: (6 pers)
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 300g kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • limoen
  • 250ml rode wijn
  • Evt. crème de cassis
  • 250g blauwe bessen
  • 250g frambozen
Schil de sinaasappel en snij deze in halve plakken, schil ook de appel en peer en snij deze in halve schijven. Rasp de schil van de limoen en pers ook het sap eruit. Kook water. Leg de sinaasappel, appel en peer in een pan, overgiet ze met kokend water en laat ze 5 minuten sudderen. daarna uit laten lekken. Breng de sinaasappel, appel, peer, suiker, limoenrasp en sap en het kaneelstokje aan de kook en laat daarna sudderen, totdat het fruit gaar is. Voeg vervolgens de bessen en de frambozen toe, breng weer aan de kook en neem de pan van het vuur. laat het mengsel afkoelen en zet het daarna weg in de koelkast. Voor serveren breng ik de compote weer even aan de kook en voeg wat allesbinder toe om de compôte wat stroperiger te maken, dit hoeft niet. Daarnaast voeg ik naar smaak nog wat crème de cassis en limoenrasp of -sap toe.

*Ray McVinnie Keuzemenu. Veltman uitgevers, 1e druk, Utrecht 2004. Blz. 143.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten