woensdag 14 oktober 2009

Asperges met zalm

Op verzoek deze teaser, want het is wachten tot midden april als je fatsoenlijke asperges wil eten. Dit is een variatie op de klassieke combinatie met ham, gesmolten boter en eieren, (die natuurlijk ook heerlijk is) maar veruit mijn favoriet omdat de zalm, citroen, witte wijn en asperges samen het 'urinerende engeltje op de tong'-gevoel geven.

Ingrediënten (3-4 pers)
  • 500g asperges (het liefst mooie dikke)
  • 250-400g gerookte zalm
  • 1-2 citroenen
  • Foelie
  • 30g boter
  • Witte wijn
  • Zout, peper, suiker.
Als je net als ik nog geen aspergeschiller van Sinterklaas hebt gekregen, dan is een dunschiller ook prima om mee te schillen. Ik houd meestal 2 keer schillen vanaf de top aan en dan nog 1 keer vanaf het midden. Na geschild te hebben snij je 2 cm van de onderkant af. Houd een asperges over de gehele palm van de linker hand bij het schillen.
Doe de asperges in een pan en vul deze met water totdat de asperges net onderstaan, of in een aspergepan tot een centimeter onder de toppen. 
Doe hierbij 2-3 stukjes foelie, de boter in stukken, de konten met vruchtvlees van 1 citroen, zout, peper en wat suiker. Gooi er naar eigen inzicht ook een flinke scheut witte wijn bij. Kook de schillen en konten van de asperges ook (eventueel alleen vooraf) mee.
Breng het water vlot aan de kook. Laat de asperges 10 minuten koken. Zet hierna het vuur laag en laat 10 minuten rusten. 
Neem kort voor het serveren de asperges uit de pan en wikkel ze in de plakken gerookte zalm. Voor de liefhebbers nog wat schijfjes citroen erbij.
  • Koop indien je de keus hebt, zalm van een goede kwaliteit.
  • Ik serveer de asperges altijd met aardappelpuree waardoor een bakje kruidenkaas, gesneden lenteuitjes en geknipte bieslook geroerd zijn. (+ peper en zout uiteraard)
  • Het kookvocht, schillen en onderkantjes kun je prima hergebruiken om aspergesoep van te maken.
  • Als je de asperges een paar uur van tevoren schilt of een dag van tevoren of langer daarvoor koopt, leg ze dan in een vochtige theedoek in de koelkast, anders drogen ze uit.

1 opmerking:

  1. Mijn dank!
    (maakt mentale notitie voor aspergeschiller ^^)

    Liefs,
    Joyce.

    BeantwoordenVerwijderen