dinsdag 13 oktober 2009

Truuke's aardappelsalade

Deze aardappelsalade komt sowieso iedere zomer wel een paar keer op tafel, omdat het vooral op warme dagen een lekker frisse, maar wel vullende salade is. Het recept is van mijn moeder, een variatie met kipreepjes staat onderaan.

Ingrediënten 4-6 pers:

  • 1-1.5kg Vastkokende aardappelen, geschild
  • 1 Grote ui, fijn tot grof gesneden
  • 2 blikjes tonijn
  • Blikje ansjovis, in stukjes gesneden
  • 2-3 tl kappertjes
  • 2-3 el zwarte olijven, in plakjes
  • Mayonaise
  • Yoghurt
  • Mosterd
  • snufje donkere basterdsuiker
  • Olijfolie, (witte wijn) azijn
  • Zout en peper
  • IJsbergsla
Enkele uren van tevoren:
Halveer eventueel grote aardappelen om ongeveer dezelfde grootte te krijgen. Zet op met koud water en een snuf zout. Kook ruim van tevoren de aardappelen net gaar, giet af en laat afkoelen. Snij de aardappelen dan in blokjes van een ruime centimeter. Zet ze daarna in de koelkast zodat ze koud zijn als je de salade gaat maken. 

Vinaigrette kan ook van tevoren gemaakt worden:
Doe 1 el azijn in een kom en doe hierbij zout en peper. Meng even en voeg hierbij circa 100ml yoghurt, 1-2 el mosterd, 1-2 el olie, de kappertjes, 1/2 theelepel bruine basterdsuiker.
Meng en breng op smaak met zout, peper en naar smaak extra mosterd, yoghurt, mayonaise. De smaak moet tegelijkertijd friszurig zijn (het is ten slotte een dressing), maar moet ook romig zijn.

2-3 tot kort voor serveren:
Meng de aardappelsalade en gebruik hierbij een grote kom: Ik verdeel de aardappels meestal in 3-4 lagen waarover ik steeds wat vinaigrette, tonijn, ansjovis, olijven en uien verdeel. Dit schud ik dan om of ik meng het grof met mijn handen. Omscheppen met een lepel kan, maar de aardappelen moeten zo min mogelijk kruimelen.
Doe voor het serveren ijsbergsla onder in een grote schaal en schep hierop het aardappelmengsel.
  • Kip kerrie variant: vervang de uien door gesneden bleekselderij en maak de dressing aan met kerrie ipv kappertjes en kruiden. Voeg ipv de tonijn, ansjovis en olijven kipreepjes (van bijvoorbeeld AH) toe.

2 opmerkingen:

  1. Ooooh, die variant met kip ziet, err leest, er goed uit!
    Misschien een ideetje om er ook homemade foto's bij te doen?
    Dat wordt wel gelijk stukken meer werk, dat wel!
    Super leuk blog wel trouwens :)
    Een verzoekje trouwens:
    de hachee!
    de asperges met zalm!
    en de hertenbiefstuk met chocolade saus :)
    Liefs,
    Joyce.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die homemade foto's heb ik ook al overwogen, maar ik heb alleen geen digitale camera. Staat op de to do list in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen