Dit recept is het lekkerst met (klassiek) aardappelpuree en rode kool met appeltjes.
Ingrediënten (4 pers)
- 1kg hacheevlees (sukadelappen/runderlappen)
- bloem
- 50g boter
- 4-5 grote uien (grof gesneden)
- Rode wijn/bokbier/runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- eventueel jeneverbessen
- (Eventueel: kruidkoek, azijn, grove mosterd)
Doe de uien in de stoofpan, doe wat extra olie in de koekenpan. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Bak het vlees in 2-3 porties op hoog vuur aan. Doe dit bij de uien en zet de stoofpan op matig vuur aan. Strooi/zeef vervolgens de bloem over de inhoud van de stoofpan en schep dit op matig vuur om.*
Schenk daarna rode wijn/bokbier/bouillon** bij het vlees totdat het vlees- en uienmengsel onderstaat. Doe hier de laurier, de kruidnagel en jeneverbessen bij en breng het aan de kook. Deksel op de pan en laat het vlees 3 (of 4) uur stoven op laag vuur (dan regelmatig omroeren). Je kan het ook in een een voorverwarmde oven zetten op 120-130 graden, dan hoef je het niet om te roeren.*** Voor het serveren op smaak brengen met zout en peper.
* Als je kruidkoek gebruikt, eventueel met een lik mosterd erover heen, dan hoef je géén bloem toe te voegen.
** Als je bouillon gebruikt, voeg dan wel een zuur toe: bijvoorbeeld een scheut azijn of mosterd.
*** Ik las laatst een tip in de NRC dat als je de stoofpan in de oven zet, je een vel bakpapier over het vlees heen kan leggen om te zorgen dat het niet uitdroogt. Dit werkt best goed! De saus bindt wel iets minder doordat het vocht niet verdampt.
Oh hij staat er al!
BeantwoordenVerwijderenHeeeeeerlijk, ik doe voor 'de bite' sugarnaps, maar op 'zijn klassiek' blijft natuurlijk het mooist :)
Liefs,
Joyce.