Een grapje van mijn vader: "Noem een jiddisch woord met 3 b's."
Dit recept is inmiddels aangepast. Ik maakte kippensoep altijd met een soepkip en een zak soepgroenten meteen voor 3 dagen. Maar ik heb toch wel minimaal eens per twee weken wel wat botten van het een of ander - meestal kip. Daar kun je prima bouillon van trekken. Inmiddels is mijn bezoek er ook aan gewend de afgekloven botten weer in te leveren. Ik heb een open keuken, dus er is ook duidelijk wat er mee gebeurt. Deze prima bouillon gebruik ik dan als basis voor een gevulde kippenbouillon, een willekeurig andere soep of saus. En deze bouillon is dan nog niet gezouten, maar wel veel dieper van smaak. Ik ben nog niet zo ultiem hip dat ik de bouillon ook in blokjes invries - misschien als ik groot ben.
Ingrediënten
- Resten kip (soepkip mag ook)
Wat je aan groenten hebt, zoals:
- 1-2 prei (het liefst het groene gedeelte), in stukken
- 1-2 wortel, wel geschild, in stukken
- 1-2 ui, eventueel in een paar stukken
- 1-2 stengels bleekselderij, even gewassen en in stukken
- 1-2 tenen knoflook
En wat kruiden zoals:
- Selderij
- 2-3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- eventueel 1-2 takjes rozemarijn
- Platte peterselie
- Stukje foelie
- 2 kruidnagels (eventueel in de ui)
- 10-12 zwarte peperkorrels
Handig om achter de hand te hebben: (kippen)bouillonblokjes
Als je een een hele kip hebt (afgekloven), breek of druk het skelet in een paar stukken en doe het met bovenstaande groenten en kruiden in een grote (soep)pan. Als er nog veel vlees aan zit, kun je dat eraf halen en apart houden om eventueel later nog aan de soep toe te voegen.
Afspoelen van botten doe ik meestal niet - dus ja: inclusief speeksel van de gasten. Vul af met water tot je een goede pan vol hebt. Bij mij is dat meestal 3 liter bij bovenstaande inhoud.
Als je met een maagdelijke kip begonnen bent, haal dan na 1 uur koken stukken vlees van de kip af, houd die apart in de koelkast en gooi het karkas en botresten weer terug om verder door te trekken.
Terug naar het begin: breng tegen de kook aan en zet het vuur dan laag, zodat je af en toe een blub ziet. De deksel zet je er niet op. In de loop van de tijd vormen zich meestal wat eilandjes met schuim en vet - die schep je ervan af. Zeker in het begin ziet de bouillon er nog niet per sé heel appetijtelijk uit - dat komt nog.
Laat 2-3 uur zachtjes borrelen, de hoeveelheid water reduceert bij mij meestal tot 1-1,5 liter. Als je het mooi geweest vindt, giet dan eerst de soep inclusief alle inhoud door een grof vergiet, dat de grootste stukken eruit zijn. Passeer vervolgens door een fijnere (punt)zeef, eventueel ook door een natte theedoek/passeerdoek. Waarschuwing: dat is meestal wel geklieder.
Soms heb ik geen zin om de bouillon die avond te zeven en dan zet ik hem gewoon in de tuin om af te koelen en doe het werk de volgende dag als ik uitgerust en weer nuchter ben.
Breng de bouillon na passeren nog even snel aan de kook en laat dan afkoelen (liefst in de koude avondlucht) en zet daarna in de koelkast. De volgende dag kun je er nog wat stukjes vet vanaf scheppen. Als je het goed gedaan hebt, dan is de bouillon wat gelei-achtig.
Vries - bij extreme hipheid - eventueel blokjes bouillon in. Maar gebruik het ook gerust als basis voor een andere soep of stoverij. Je zou er desnoods zelfs je sperziebonen in kunnen koken. Maar dan krijg je ook wel heule lekkere sperziebonen!
Standaard kippensoep? Scheur het achtergehouden kippenvlees in stukken of snij in stukken. Doe het vlees weer terug in de bouillon, gooi daarbij een zak soepgroenten en breng op smaak met bouillonblokjes, zout en peper. Kook op het laatste moment 2-3 minuten vermicelli mee.
Nog een recept voor variatie kippenbouillon: klik