maandag 20 april 2015

Wortelsalade

Ik ben helemaal aangestoken door de SIRE campagne waarbij je alles moet hergebruiken. Sterker nog: ik heb nog nooit zoveel soep gegeten en rare salades gemaakt.
Zo ook deze zomerse salade met een vergeten zak wortels en een sinaasappel die verrassend zoetfris was en ook zo vrolijk met al die kleuren - maar dat was dan weer die reclame met Frank Govers.

Ingrediƫnten:
  • 2-3 penen p.p.
  • 1-2 sinaasappel p.p.
  • 1/2 rode ui p.p. in dunne ringen
  • Optioneel: bieslook
  • Olie
  • Witte wijn azijn
  • Honing
Rasp of snipper of schaaf of doe iets leuks met die wortels. Boen de schil van de sinaasappel en schaaf de schil er dun vanaf, zoveel mogelijk alleen het oranje en niet het wit. 
Snij vervolgens kop en kont van de sinaasappel. Zet de sinaasappel op een afgesneden gedeelte op de snijplank en snij met een scherp mes in repen de schil ervan af totdat er geen wit meer te zien is. Snij vervolgens de partjes sinaasappel tussen de vliezen uit. Knijp het resterende vruchtvlees een beetje uit boven een apart bakje.

Meng de sinaasappelschilrasp met een scheut azijn en een 1/2 theelepel honing en een snufje zout en peper, roer. Voeg in ieder geval dezelfde hoeveelheid olie, maar waarschijnlijk wat meer en blijf kloppen/roeren tot een lobbig geheel ontstaat. Breng op smaak, eventueel met een beetje achtergehouden sap. Klop dan weer lobbig met wat olie. Meng de dressing met de wortels, sinaasappelpartjes, ui in een kom en zet minimaal 15 minuten of langer weg in de koelkast om de smaken in te laten trekken.

Serveer met kort geknipte bieslook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten