woensdag 22 april 2015

Salade met kip, avocado en limoen-basilicumdressing

Het was ineens zo logisch en eigenlijk raar dat ik de combinatie zelf nog nooit gemaakt heb. Zoals meestal bij openbaringen, kom ik er in de dagen erna vast achter dat iedereen dit al jaren lang bedacht had. Maar ik dus nog niet, totdat ik vandaag zat te dubben wat ik als dressing zou maken bij mij gerookte kip-avocado salade. Uiteraard! Limoen en basilicum.

Ingrediënten 2 pers:

Crostini
  • Oud brood, het equivalent van 1/2 ciabatta
  • Olie, zout, peper
Verwarm de oven tot 220 graden. Snij het oude brood in blokken van 1,5cm. Hussel om met wat olie, zout en peper en leg 5-10 minuten in een oven totdat het brood lekker knapperig is.

Dressing
  • 3 romaatjes - 1 grote tomaat
  • 1 sjalot of kleine rode ui, in stukken
  • 1 limoen
  • 4-6 takjes basilicum
  • Witte wijn azijn
  • Olie
  • Zout en peper
  • Keukenmachine
Doe de sjalot, tomaat in de keukenmachine. Schil of snij met een scherp mes 1/2 tot 2/3 van het groen van de limoen af en doe erbij, samen met het sap van 1/2 limoen. Doe hierbij een scheut witte wijn azijn, zout en peper. Zet de keukenmachine aan totdat er een homogeen mengsel ontstaat. Doe hierna olie (minimaal wel 3 el, mogelijk meer) totdat een dikke dressing ontstaat. Proef of er meer limoen, zout, peper of iets anders bij moet.

Salade
  • 1 gerookte kipfilet, in plakken gesneden
  • 1 avocado, gehalveerd en in plakken
  • 4 grote tomaten/8-10 romaatjes, in kwarten
  • 1 sjalot/kleine rode ui, in dunne schijven
  • 2 lente ui, in schuine schijven
  • 1 el kappertjes, uitgelekt
  • 6 radijsjes, in plakken
  • 2 el donkere olijven, evt. in plakjes
  • 1-2 wortels, geschild en in dunne plakjes
  • 1/2 zak slamelange
Meng tomaten, sjalot, kappertjes, helft van de lente-uitjes, helft van de olijven, 2/3 van de radijsjes met de dressing en de crostini. Doe de sla in een bak, leg hierover het tomaat-crostini mengsel. Verdeel hierover de resterende ingrediënten. Druppel hierover de resterende dressing. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten