woensdag 8 april 2015

Panzanella

Ik heb de héle winter zin gehad om dit gerecht te maken, maar er is toch echt een zonnetje bij nodig om het echt te laten smaken. Een salade met oud brood, zure dressing, basilicum en rijpe tomaten - heerlijk fris, vullend en een feest van kleur.
Als maaltijdsalade zonder sla erbij, maar kan ook rustig gemixt worden met een zak slamelange als salade bij de maaltijd. Ik kies dan wel voor een wat pittigere rucola of mesclun melange. De tomaten moeten daarnaast rijp zijn. De gele tomaten zien er altijd wel heel lekker uit, maar de kleine romaatjes vind ik toch echt het smaakvolst - maar varieer er gerust op los!

Dressing (maak een ruime hoeveelheid)
  • Een flinke scheut rode wijn azijn (minimaal wel 50ml afhankelijk van hoeveel salade je hebt, teveel kan je altijd bewaren. 2 delen azijn:3 delen olie)
  • (lekkere!) olijfolie
  • Handje basilicumblaadjes
  • Eetlepel kappertjes, uitgelekt
  • 6-8 kleine roma-tomaatjes/1-2 tomaten in stukken
  • Zout + peper
  • Optioneel: 1-2 ansjovis uit blik
Doe alle ingrediënten behalve de olie in een keukenmachine en pureer. Proef of er genoeg zout en peper is toegevoegd. Voeg hierna de olie toe en pureer weer totdat er een wat dikkere, maar nog lekker zure basilicumdressing ontstaat.

Crostini's
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Officieel gebruik je oud brood. Dat heb ik niet altijd, en ik geef de voorkeur aan wit stokbrood of ciabatta, maar das persoonlijk. Snij in dat geval het equivalent van een heel tot minimaal een half stokbrood in sneden en weer in grote brokken. Hussel om met wat olie, zout en peper en leg op een bakplaat.
  • Zet in de oven totdat het brood knapperig is en een goudgele kleur heeft.

Vulling
  • Tenminste ongeveer 1/2kg tomaten, in stukken
  • 1 rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
  • een klein handje olijven, in stukken gescheurd/grof gesneden
  • 1-2 eetlepels uitgelekte kappertjes
  • 2 handen basilicumblaadjes
  • Parmezaanse kaas, geschild met dunschiller
  • Eventueel rucola/mesclun slamelange
Meng vulling met dressing en crostini's, schaaf de parmezaanse kaas er voor het opdienen overheen. Als je het van tevoren maakt, houd dan de crostini's en de slamelange apart en meng die enkele minuten voor opdienen. Voeg relatief veel dressing toe, de crostini's moeten het ook opzuigen en wat soppig zijn in een echte panzanella. (Op de bijgevoegde foto is het eigenlijk te weinig)

Drink met een frisse wit, bijvoorbeeld pinot grigio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten