zaterdag 18 april 2015

Courgettesalade

Courgette heb ik pas recent leren waarderen. Ik associeerde de courgette namelijk met zompige en smakeloze stoofpotjes, die je bij politiek-correcte-lekker-gek moeders van vriendinnetjes opgeschept kreeg. Het liefst met zilvervliesrijst en zonder zout. Daar had ik dan de week ervoor ook een extra schep kapucijners gekregen, "want Kiki eet altijd zo lekker". En zoals erin gestampt, at ik inderdaad ook netjes mijn bordje op. Ik leerde daarmee op vroege leeftijd al, dat je dinerinvitaties bij bepaalde gezinnen het beste beleefd kan weigeren.
Maar terug naar de courgette: dat blijkt dus rauw eigenlijk een soort hele lekkere komkommer te zijn.
En toen ik aan het begin van de middag terugkwam van mijn zaterdagochtend hardlooprondje met Frits Spits en de Taalstaat, had ik eigenlijk wel zin in iets linksdraaiend gezond en verantwoords. Ik herinnerde mij nog dit recept van Karin uit de Trouw en binnen 10 minuutjes stond deze salade in de koelkast te marineren.
Lekker om te combineren met wat geroosterd meergranen of speltbrood (ook heel verantwoord) en dan er even wat zoute roomboter op laten smelten (iets minder verantwoord).

Ingrediënten (2 pers of bijgerecht):
  • 1 courgette
  • 200-300g tomaatjes, in parten
  • 1 rode ui, gehalveerd en in dunne ringen
  • 2-3 tenen knoflook grof gehakt
  • Een royale scheut olijfolie
  • Klein scheutje rode wijn azijn (1/3 of 1/4 van olie)
  • Optioneel; bieslook
Was de courgette en verwijder kop en kont, niet schillen. Voor het oog krijg je een mooiere salade als je de courgette in zijn geheel schaaft met een kaasschaaf - de salade kan dan mooier gedrapeerd worden. Ik vind het echter lekkerder eten als de courgette in tweeën of drieën is verdeeld en dan wordt geschaafd, dan schuift wat makkelijker weg.
Doe de courgette samen met de tomaten en de rode ui in een kom. Verwarm de knoflook op laag vuur in een klein pannetjes met een royale scheut olie, maar het mag niet bakken. Als dit gaat sissen, eventueel even het vuur uitzetten. Het is klaar als er een heerlijke knoflook geur boven de pan hangt. Meng intussen zout en peper met de azijn. Meng de olie met de azijn, klop goed door elkaar totdat dit zoveel mogelijk gemengd is. Meng vervolgens met het courgettemengsel en zet weg in de koelkast, minimaal 30 minuten marineren.
Serveer met een broodje, wat bieslook erover, wat versgemalen peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten