woensdag 31 december 2014

Mosterdsoep

Deze soep associeer ik met oudejaarsdag, een traditie die ik van mijn moeder heb overgenomen. Sowieso is oudejaarsdag een fantastische dag om door te brengen met heel veel Triviant, oliebollen van de buurvrouw en heel veel mousserende wijn - start hier rustig al bij de borrel mee, of vooruit: bij het ontbijt.
Maar ook dit gerecht, wat ik meestal om een uur of 9 à 10 's avonds serveer, soms ook gewoon lekker voor de televisie bij de oudejaarsconference. Het helpt om die venijnige pre-twaalf uur dip te voorkomen en legt een gedegen bodem voor nog te nuttigen alcohol.

Ingrediënten 4 personen:
  • 30g roomboter
  • 1 prei, dunne ringen
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1-2 tenen knoflook fijngesneden en gewreven
  • 2-3 aardappelen, geschild en in kleine stukjes
  • Laurierblad
  • Zaanse mosterd
  • 1 liter bouillon
  • slagroom/crème fraîche
  • Optioneel: gerookte makreel
  • Staafmixer
Smelt de boter en fruit op laag vuur de sjalotten, prei en knoflook met het laurierblad. Voeg 2 el mosterd toe en schep even om. Voeg hierna de aardappel en bouillon toe. Laat op laag vuur zachtjes koken tot de aardappelstukjes gaar zijn. Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met slagroom, mosterd, peper en zout.

Serveer eventueel met een dot losgeklopte crème fraîche (laat in dat geval de slagroom weg) en een paar stukjes gerookte makreel in het midden. (Uitgebakken spekjes of gerookte paling kan trouwens ook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten