woensdag 31 december 2014

Appelflappen voor volwassenen

Appelflappen zijn vaak wat smakeloos - een pre-fab combinatie van appel en suiker die ik 's ochtends in de auto nog wel weg kan krijgen, maar op oudejaarsdag gaan we toch voor deze versie - uiteraard met drank. Voor de rozijnen mag elke drank naar keuze worden gebruikt. Laat ze wellen in een boterhamzakje, ter voorkoming van onnodige verspilling van drank.

Ingrediƫnten 6 personen:
  • Een restje calvados/cognac/etc.
  • een klein handje rozijnen
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 goud reinette
  • Rasp van 1 citroenschil
  • 1 citroenhelft
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • Eierdooier
  • kristalsuiker
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg bakpapier op een bakplaat.
Laat de rozijnen in een boterhamzakje 10 minuten wellen in drank naar keuze.
Ontdooi de blaadjes bladerdeeg. Optioneel: steek uit met een ronde vorm (bijvoorbeeld een kommetje). 
Schil de appels, verwijder het klokhuis in snij in kleine blokjes (1/2 cm o.i.d.) Meng deze met de rozijnen, citroenrasp, een paar druppels citroensap, kaneel, kardemon. Doe er naar smaak circa 1 eetlepel kristalsuiker bij.
Vul de rondjes, maar niet te vol - anders krijg je ze niet meer dicht. 
Bestrijk het rondje aan de buitenzijde licht met water en vouw dicht. Druk de randen goed aan.
Bestrijk de bovenzijde van de pakketjes met het losgeklopte eigeel. Til een pakketje op, hou het boven de gootsteen een bestrooi met kristalsuiker, schud het teveel aan suiker er vanaf.
Zet circa 20 minuten in de oven, laat afkoelen.

* Met boerenjongens kan natuurlijk ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten