maandag 22 december 2014

Left-over paddenstoelenragout

Ik vind het altijd zo zonde om paddenstoelen gebruikt in een saus of soep weg te gooien na gedane zaken. Even snel in een ragout is dan een veel leukere oplossing en heerlijk om de avond erna op te peuzelen.

Mocht je geen champignons over hebben, maar toevallig zomaar zin hebben in ragout, bak dan eerst 250 grofgesneden champignons met wat zout, peper tot ze mooi bruin zijn. Fruit er een sjalotje en een takje tijm bij.

Ingrediƫnten 4 grote pasteitjes
  • Champignonmengsel
  • 8 plakken bladerdeeg, ontdooid
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • 20g boter
  • 20g bloem
  • 2,5-3 deciliter bouillon
Warm de oven voor op 200 graden. Zoek iets in je keuken met een ronde vorm die precies in het vierkant bladerdeeg past en een glas van circa 4-5cm doorsnede. Steek alle bladerdeegvellen uit met de grote ronde vorm. Leg 4 vellen op een bakplaat bedekt met bakpapier, met de plakkerige kant naar boven. Druk in de overgebleven 4 vellen in het midden het glas en snij dit los van de buitenrand, maar laat het rondje erin zitten. Leg deze 4 vellen met de plakkerige kant op de rondjes die al op de bakplaat liggen. Druk een beetje aan. Bestrijk de vellen met de eierdooier en zet 15 minuten in de oven. Als ze mooi omhoog zijn gekomen, haal uit de oven en snij het binnenste rondje los.

Maak een bruine roux: Smelt op laag vuur de boter in een steelpan waar straks het mengsel ook in past. Voeg de bloem al roerend toe. Blijf hierna roeren totdat dit mengsel een mooie bruine kleur heeft, dit kan minuten duren. Blijf erbij en blijf roeren. Voeg hierna de bouillon met beetje toe, totdat een egaal mengsel is ontstaan. Voeg hierna het champignonmengsel toe en laat even kort koken. Breng op smaak met zout en peper. 

Zet de pasteivormen voor het serveren even in de oven en vul met warme ragout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten