donderdag 22 september 2016

Garnalen in pastis

De hele Super U en Intermarché heb ik gehad, maar ik kon ze niet vinden: kalamata olijven.
Voorafgaande aan mijn vakantie in Frankrijk, had ik mij voorgenomen om ook dit gerecht te maken. Ik zag het al helemaal voor me: met koel glas wijn, op ons terrasje in Franse nazomerzon. Wat gescheurde pain van het ontbijt, dopend in een pan met deze garnalen.
Maar helaas. Dit is een klassiek Ottolenghi recept*, waarbij alle ingrediënten een essentieel deel uitmaken van de smaak. Ik heb nog olives noires à la grecque geprobeerd, maar dommage! Het werd toch niet zo lekker als met de kalamata olijven.

Voorgerecht 4 pers, hoofdgerecht 2:
  • 12 tijgergarnalen of 20 gamba's, rauw. (diepvries mag)
  • 4 tomaten, ontveld, zaadlijsten verwijderd
  • 50g zoute roomboter
  • 1/2 tl gedroogde chilivlokken
  • 50g kalamata olijven, eventueel ontpit en in tweeën gescheurd
  • 20-40ml pastis
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
  • Wat fijngesneden peterselie
  • Brood
Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Verwijder eventueel de darmkanalen. Dep droog.
Verwarm de helft van de boter in een hete pan. Doe hierin de garnalen en schep na een minuut om en bak ook aan de andere zijde. Voeg hierna de knoflook, chilivlokken, olijven en tomaten toe en bak nog 2-3 minuten. Zet de afzuiger uit en houdt eventueel een deksel paraat. Giet hierbij de pastis en laat even inkoken. Voeg hierna de resterende boter toe en schep even om. 
Bestrooi met peterselie en serveer meteen met knapperig brood.

*Ottolenghi, Het Kookboek. "In boter gebakken garnalen met tomaten, olijven en arak"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten