Deze taart wordt in 2 etappes gemaakt, dus als je toevallig meerdere dingen in de keuken te doen hebt, begin dan met deze taart.
Ingrediƫnten 1 taart
- Springvorm 22 of 24cm
- 240g boter in kleine blokjes (snij koud en verdeel losjes in een grote mengkom)
- 265g 63% pure chocolade, gebroken en gehakt
- 95g 72% pure chocolade, gebroken en gehakt
- 290 lichte ruwe rietsuiker
- 5 eierdooiers, losgeroerd
- 5 eiwitten
- snuf zout
- cacaopoeder
- Bakpapier
Bekleed een bakvorm met bakpapier zoals op het plaatje.
Doe boter en chocolade in een grote kom. Warm de oven voor op 170 graden.
Doe de rietsuiker met een paar el water in een pannetje en verwarm op matig vuur tot het kookt en wat gaat borrelen. Schenk bij de boter en chocolade en spatel om tot alles gesmolten is.
Laat afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur en roer hier doorheen de dooiers.
Klop de eiwitten met een snuf zout stevig en glanzend maar niet superstijf. Spatel het in porties door het chocolademengsel. Probeer zoveel mogelijk te vouwen, zo min mogelijk te roeren en stop als het net allemaal gemengd is.
Giet 800g in de beklede vorm. Strijk dit glad met de spatel en zet in de oven gedurende 40-45 min. Laat hierna afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar het resterende mengsel op kamertemperatuur afgedekt met folie.
Druk hierna de bovenkant wat aan met een spatel totdat deze ongeveer egaal is en doe hierover het resterende chocolade mengsel. Zet 20-25 minuten in de oven totdat de bovenlaag er gaar uitziet.
Laat afkoelen en verwijder de vorm aan de zijkant. Leg eventueel op een serveerschaal, maar mij lukt het nooit om ook het bakpapier te verwijderen en de taart intact te houden. Bestuif met cacaopoeder.
*Ottolenghi, het Kookboek. "Chocolade fudgetaart"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten