donderdag 7 mei 2015

Nathalies ballen

Als Nathalie vraagt of ze iets mee moet nemen voor de borrel, dan vraag ik haar toch meestal om een portie van deze ballen mee te nemen - want ze zijn heerlijk bij een glas wijn of bier en makkelijk op locatie op te warmen.
Ik heb zelf wat kruiderij toegevoegd (die kan dus weggelaten worden), maar de dip is zeker met de sriracha chilisaus een frisse en toch pittige toevoeging die dit zeer gedenkwaardige ballen maken!

Recept voor 35 middelgrote of 40-45 kleine ballen:
  • 1kg half-om-half gehakt
  • 6 el pijnboompitten
  • 1 el verse tijm
  • 1 el fijngehakte oregano
  • 2 eieren
  • 3 el rode pesto
  • paneermeel
  • sriracha chilisaus (of sambal)
  • crème fraîche
Haal het gehakt uit de koelkast. Bak de pijnboompitten in een koekenpan op hoog vuur, zonder olie tot ze kleuren. Laat afkoelen op een bord en niet in een pan.
Meng het gehakt met 2 royale el rode pesto, de geriste tijm, oregano, 2 eieren en 1 theelepel sriracha chilisaus. Meng door elkaar tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg hierna paneermeel toe (zeker wel 8-10 el, mogelijk meer) totdat er een niet zo heel plakkerige bal gehakt ontstaat. Ik kneed vanaf dit moment met de handen. Voeg hierna de pijnboompitten nog toe en kneed goed door.

Draai dan ballen: middelgroot is een volle eetlepel gehakt, kleine ballen zijn een volle theelepel gehakt. Rol de ballen tot ze mooi glad zijn. 
Verwarm de oven op 180 graden. Verhit een scheut olie in een pan en bak op middelhoog vuur in minimaal 2 porties de ballen snel bruin. Doe hierna circa 15 minuten in de oven.
Maak intussen ook de dip: meng crème fraîche met 1 el rode pesto, zout en 1 theelepel sriracha chilisaus. Voeg naar smaak nog wat chilisaus toe. 
Serveer met de dip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten