maandag 18 mei 2015

Rabarber kwarkcake

Het is lente, dus rabarbertijd! Inmiddels alweer meerdere rabarber recepten uitgeprobeerd, zoals rabarber tarte tatin (minder groot succes) en rabarbercompote (groter succes), maar deze frisse kwarkcake is echt een blijvertje.
Het recept komt uit mijn huidige bijbel voor nagerechten, namelijk Mijn favoriete desserts van Janneke Phillipi (blz. 14). Het is een heel erg maakbaar en vlot gerecht wat goed bij de koffie geserveerd kan worden, maar in combinatie met aardbeien en/of yoghurtijs en/of schepje rabarbercompote ook als lentedessert.
Kan ook prima een dag van tevoren gemaakt worden - na 2 dagen is hij eigenlijk het lekkerst, dus maak gerust veel te veel!

Ingrediƫnten 1 cake:
  • 200g boter
  • 200 + 30g suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 3 eieren
  • 100g volle kwark
  • 200g zelfrijzend bakmeel
  • 3-4 rabarberstengels
  • rasp sinaasappelschil
  • Ovenschaal van ongeveer 20x30
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de ovenschaal in. Smelt de boter in de magnetron totdat deze zacht is, maar nog niet smelt. Meng de boter in een kom met de mixer tot er een creme ontstaat. Meng hierna met de 200g suiker en de rasp. Voeg daarna stuk voor stuk de eieren toe en vervolgens de kwark en het bakmeel. Als het goed gemengd is, stort dan in de ovenschaal.
Was de rabarber, verwijder kop en kont en schil eventueel waar nodig. Leuk is wel om het rode gedeelte zoveel mogelijk te behouden. Meet een beetje hoelang de rabarberstengels moeten zijn om in de korte zijde van de schaal te passen. Halveer dikke rabarberstelen 1 keer in de lengte. Bij een brede ovenschaal (zoals de mijne op de foto), kan je de stelen ook in de lengte halveren.
Druk rabarberstelen een beetje in het beslag met ongeveer een halve cm afstand of iets minder. Verdeel hierna de overgebleven suiker over de rabarberstelen.
Zet 45 minuten in de oven. Laat afkoelen, hij zakt dan nog wel in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten