zondag 17 mei 2015

Gehaktbrood met lamsvlees, spinazie en pistachenoten

Dit is echt een geweldig recept van Berthe Meijer, wat nadat ik dit filmpje had gezien, al heel lang op mijn verlanglijstje stond om te maken.
Het is een heerlijk smaakvol gehaktbrood. Het kost wel flink wat tijd om de boodschappen te verzamelen en voor te bereiden, maar de uitvoering zelf is simpel. Aangezien ik hem alleen voor gelegenheden met familie en vrienden maak, bijvoorbeeld als lunchgerecht of als bijdrage aan een etentje, is dat voor mij vooral voorpret!
Absoluut een aanrader wegens de mooie combinatie van smaken.
  • Een ovenschaal 20x20cm
  • 3 bossen wilde spinazie
  • 500g lamsgehakt
  • 3 sjalotten, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden en gewreven
  • 20g zachte roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 eieren
  • 50g (gepelde) pistachenoten
  • 2-3 el pijnboompitten
  • 50g rozijnen
  • klein bosje koriander, fijngehakt
  • 100g feta
  • Pot geroosterde rode paprika
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de stelen van de spinazie. Was de spinazie goed in de gootsteen gevuld met koud water totdat het water helder blijft. Laat uitlekken. Breng een klein laagje water aan de kook en laat de spinazie slinken. Laat weer uitlekken en spoel af met koud water. Knijp de spinazie zoveel mogelijk uit. Snij hierna fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan, zonder olie, tot ze bruin gekleurd zijn en laat afkoelen op een bord.
Doe het lamsgehakt in een kom en meng met 2 el olijfolie, de sjalot en tomatenpuree tot het goed gemengd is.
Voeg hierna de koriander, knoflook, spinazie, boter, pistachenoten, de helft van de pijnboompitten, rozijnen, eieren, feta, zout en peper toe en meng door elkaar. In het filmpje wordt hierbij een vork gebruikt, maar ik gebruik hierbij 1 hand.
Vet de vorm in met olie. Stort het gehaktmengsel in de vorm en druk aan met een lepel.
Snij vervolgens 2-3 paprika's in dunne repen en garneer hiermee de bovenkant. Strooi de resterende pijnboompitten erover. Zet 50-60 minuten in de oven.

Serveer meteen of warm later op (150-175 graden 20-30 minuten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten