woensdag 15 oktober 2014

Vleessaus Royale

Ray McVinnie noemt dit in zijn kookboek 'Keuzemenu' een recept voor vleesliefhebbers.
Nou ben ik geen vleesliefhebber bij uitstek, maar dit is toch wel een heel geurig en smaakvol gerecht. Samen met de polenta is het een gouden combinatie, maar je kan ook pasta gebruiken - of zelfs aardappelpuree. 
Het kan het beste de avond van tevoren gemaakt worden, zodat alle smaken goed tot zijn recht komen - het heeft iets meditatiefs, zoals hoort bij comfort food. 
Doordat je het van tevoren kan maken, is het ook heel erg geschikt voor etentjes met vrienden, waarbij je zo min mogelijk tijd in de keuken wil staan en zo veel mogelijk tijd lekker mee wil tafelen. 

Ingrediënten 6 pers:
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 winterwortel, geraspt en in blokjes
  • 2-3 stengels bleekselderij, geschild en in boogjes
  • 2-3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 100g pancetta, fijngesneden
  • 200-250g kippenlevers, schoongemaakt in stukken
  • 400-500g rundergehakt
  • 1,5dl stevige rode wijn
  • 3,5dl (runder)bouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
Ik gebruik een koekenpan en een braadpan voor dit gerecht, maar het kan ook allemaal in één braadpan.

Verhit olie in de koekenpan en bak de pancetta op matig-hoog vuur knapperig en licht roodbruin. Bak intussen in de braadpan op licht-matig vuur de uien glazig en voeg hierna de andere groenten toe. Schep de pancetta in de braadpan, maar laat het vet achter.
Voeg eventueel wat olie toe in de koekenpan en verhoog het vuur. Bak hierna het gehakt aan (met een snuf zout) tot het rul is en kleurt. Hevel weer over naar de braadpan en behoudt het vet. Voeg eventueel nog wat olie toe en bak op hoog vuur aan zodat ze mooi kleuren (dit kan spatten). 
Voeg dit daarna toe aan het mengsel in de braadpan. Voeg hierbij de wijn en laat een minuut goed koken. Voeg hierna de bouillon en tomatenpuree toe. Laat tenminste 15 minuten op laag vuur sudderen, totdat de saus is ingedikt en de groenten gaar zijn.

Serveer gehakte peterselie, polenta en een salade. 

Origineel recept: Ray McVinnie Keuzemenu. Veltman uitgevers, 1e druk, Utrecht 2004. Blz. 122

Geen opmerkingen:

Een reactie posten