vrijdag 3 oktober 2014

Plenty pompoen

Ter verdediging zou ik graag aan willen voeren dat het de schuld is van Janneke (Vreugdenhil, red.).
Want omdat ik haar recepten in de nrc altijd erg goed vind, en toen zij zei dat het kookboek Plenty More van Ottolenghi ook alweer zo goed was, en toen ik toen toch maar dat recept had uitgeprobeerd, tja. Toen was ik verkocht.

Maar! Ik wil helemaal niet meedoen met die groene groente hysterie! Ik wil geen 16 verschillende kruiden hoeven kopen als ik een nieuw gerecht maak! Ik wil niet meedoen met kookhypes en zandlopers en sapblenders en opgeschuimde sauzen. Ik hou van vlees! VLEESCH!

Maar, toen deze pompoen met kaneel in de oven stond, op wat waarschijnlijk de laatste mooie vrijdag-nazomeravond van 2014 gaat worden - toen kreeg ik toch ineens zo'n zin in de herfst.

Ingrediƫnten: (2 pers. hoofdgerecht of 4 pers. bijgerecht)

  • 1 kleine pompoen of flespompoen
  • Olijfolie
  • 1 bakje koriander AH (15g)
  • 1 of 2 tenen knoflook, in stukken
  • 2-3 volle eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 niet zo volle eetlepel sriracha chilisaus (te koop bij de XL)
  • Een staafmixer
Verwarm de oven voor op 220 graden en leg bakpapier op de bakplaat.
Snij de pompoen door midden en daarna in parten van 2 cm (zoals een meloen, alleen dan kost het heel veel moeite). Verwijder de pitten en het harige binnenste. Doe in een kom en besprenkel met goede olie, kaneel (royaal), peper en zout. (en voor wie wil een snufje bruine basterdsuiker of een drupje honing).
Leg op de schil op een bakplaat en bak 35 minuten tot de pompoenen mooi beginnen te kleuren.
Breek de koriander doormidden, doe met de knoflook en 3-4 el olie in een maatbeker en pureer met de staafmixer. Zet weg tot de pompoen klaar is.
Meng de yoghurt en de chilisaus kort voor het serveren door elkaar. Bedruip hier eerst (naar smaak) de pompoenen mee en daarna met de korianderpasta.

*Variatie optie: Griekse yoghurt met limoenrasp en -sap, pompoen besprenkelen met los honing en chilisaus naar smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten