vrijdag 3 oktober 2014

Courgettesoep

Ik maak deze soep zo vaak, dat het me verbaast dat ik het recept niet eerder op mijn blogje heb gezet. Vooral als de groenten niet zo prominent aanwezig, dan wel (ahem) afwezig zijn in een hoofdgerecht, heb je met deze soep altijd nog het idee in ieder geval wat vezels binnen te krijgen.
De verhouding zoals hier gegeven verschilt elke keer weer, afhankelijk van wat er bij mij in de groentelade ligt. Variëren mag, graag zelfs, maar onthoud dat deze soep in zijn eenvoud het mooist is.

 Ingrediënten 4-6 pers.
  • 2 geschilde courgettes, in grof gesneden blokken
  • 1 ongeschilde gewassen courgette, in grof gesneden blokken
  • 1 ui of 2-3 sjalotten
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 prei, gewassen en grof gesneden
  • Laurierblad
  • bouillonblokjes
  • slagroom/crème fraîche/kookroom
Bak eerst de ui op laag vuur glazig in ruim olie of roomboter. Voeg de prei en de knoflook toe en bak nog enkele minuten op iets hoger vuur door met regelmatig omscheppen. Hevel eventueel over naar een soeppan en voeg de courgettes en het laurierblad toe. Schenk zoveel water erbij tot de groenten ongeveer onder staan en voeg 1-2 bouillonblokken toe (of 3-4 van die kleine maggiblokjes). 
Breng aan de kook en zachtjes koken tot de courgette gaar is (20 min o.i.d.). Verwijder laurier en pureer. Zet eventueel weg tot serveren. 
Warm op en voeg kort voor serveren naar smaak een scheut slagroom toe. Breng licht op smaak met zout en peper, maar zet het ook op tafel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten