Ik maak meestal een jam of gelei die gecombineerd kan worden met een taartje van het een of ander (bijvoorbeeld het recept voor sinaasappelcake of voor de mascarpone-pruimentaart), dat is dan een heerlijke en kleurrijke garnering - eventueel samen met een dot Griekse yoghurt of slagroom.
Je kan geleisuiker nemen, met het voordeel dat daar al wat gelei-achtig spul in zit (pectine) en het resultaat is bij mij vaak wat minder zoet. Anderzijds zit het ook in fruit zelf, dus fijne kristalsuiker voldoet ook. Lang doorkoken ( meer dan 7-10 minuten) als de suiker eenmaal is toegevoegd hoeft niet.
Sinaasappelmarmelade:
- 2 sinaasappels, geschild
- Optioneel: 1 citroen, geschild
- Kaneelstokje
- Kardemom
- Optioneel: limoen of citroenzest
- 200-400 Geleisuiker of fijne kristalsuiker
- Weckpot
Snij de sinaasappel en eventueel citroen in vieren en laat deze een nacht in een bak met koud water weken. Snij hierna schijfjes van 2-3cm lengte van de parten af, ze hoeven niet gelijk te zijn. Kook de parten met kardemom, kaneelstok in een klein laagje water tot ze glazig zien. Voeg hierna de suiker toe - je kan meteen 400g doen, ik begin meestal met 200-300g en voeg extra toe naar smaak. Laat 5 minuten doorkoken.
Om te proeven en de dikte te beoordelen: schep een lepel in een bakje - laat afkoelen en proef of er meer suiker bij moet (mag tot in totaal 500g), eventueel rasp.
Doe in een weckpot, sluit af en laat omgekeerd afkoelen.
Hij is vacuüm als de deksel na het afkoelen niet meer gemakkelijk loslaat - controleer dit de dag erna als je het wilt bewaren!
Als het vacuüm is verbroken, dan minimaal een week houdbaar in de koelkast.
Citroen/limoenmarmelade: bereiding zoals bij sinaasappelmarmelade
- 2 citroenen, in kwarten
- 1 limoen, in kwarten
- Kardemom
- 150-300g Geleisuiker of fijne kristalsuiker
- optioneel: scheut limoncello
Ga ik proberen lijkt me heerlijk
BeantwoordenVerwijderen