dinsdag 30 september 2014

Luchtige sinaasappel-amandel cake

Deze cake is niet zo zoet en mooi te combineren met vers fruit: bijvoorbeeld schijfjes sinaasappel geweekt in Grand Marnier of met dot slagroom/griekse yoghurt en marmelade. Hij kan daarnaast makkelijk een dag van tevoren gemaakt worden - wat bij grote gezelschappen zeker fijn is!

1 cake - 10-12 pers.
  • 70g droog wit broodkruim
  • 125g gemalen amandelen
  • 125g fijne kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • 3 eidooiers
  • optioneel: 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • optioneel: scheut Grand Marnier
  • Sinaasappelrasp van 2 sinaasappelen
  • Sap van 3 sinaasappelen
Beboter een springvorm van circa 20cm, verwarm de oven voor op 180g. Strooi wat broodkruimels op de bodem.
Klop de eidooiers, de helft van de suiker en een snuf zout schuimig. Roer hierdoor de , broodkruim, amandelen, sinaasappelsap en eventueel oranjebloesemwater en een scheut Grand Marnier door.
(Als het geen redelijk glad mengsel wordt, dan kan je het nog proberen te pureren met een staafmixer.)
Klop hierna de eiwitten stijf met de resterende suiker tot een stevig schuim. Spatel dit luchtig door het eidooiermengsel, zo kort mogelijk - maar het moet we goed gemengd zijn. 
Schenk dit mengsel in de springvorm en zet 40 minuten in de oven. Laat hierna afkoelen.
Garneer met poedersuiker en/of kaneel.

Origineel recept: Ray McVinnie Keuzemenu. Veltman uitgevers, 1e druk, Utrecht 2004. Blz. 135

Geen opmerkingen:

Een reactie posten