dinsdag 30 september 2014

Mascarponetaart met gedroogde pruimen

Ook dit is een mooie taart als afsluiting van een diner en kan goed gecombineerd worden met het eerder gegeven recept voor sinaasappelmarmelade. Het originele recept adviseert hierbij wel een gelei-achtige marmelatta, dus kook in dat geval de fijne kristalsuiker in de marmelade kort mee.
Terug naar dit juweeltje: de bodem moet even blind gebakken worden. Dat is een fluitje van een cent met wat bakpapier en droge bonen (zie foto).
En, ook handig: deze taart kan prima de dag van tevoren gemaakt worden! Neem een bakvorm met uitneembare bodem.

Ingrediënten: 10-12 personen
  • 4 el witte basterdsuiker
  • 125g boter
  • fijngeraspte schil 1 sinaasappel
  • 1 ei
  • 200g bloem
Maak eerst het deeg: Vermeng de suiker met de boter en de sinaasappelrasp - het liefst in een keukenmachine maar met de hand kan ook. Vermeng tot een romig mengsel ontstaat en voeg het ei toe tot deze is opgenomen. Voeg hierna de bloem en kneed kort tot de ingrediënten goed gemengd zijn (zonder klonten) en je een bal kan vormen van het deeg. Rol in vershoudfolie en leg in de koelkast tot het wat stijver is geworden.

Rol het deeg uit (vergeet niet royaal bloem over werkvlak en roller te strooien) en rol uit tot een ronde lap die aan de zijkanten 2cm ruimer is dan de bakvorm. Hevel deze over naar de bakvorm, snij de deegresten van de zijkant en verstevig eventueel zwakke plekken en zet in de koelkast om nog even op te stijven. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de bodem vervolgens blind, 15 minuten - zie foto. Maak hierna de vulling:

  • 400g mascarpone
  • 2 losgeklopte eieren
  • fijngeraspte schil 1 sinaasappel
  • 100g fijne kristalsuiker
  • 150-200g gedroogde pruimen - gehalveerd of in kwarten, afhankelijk van de grootte.
Vermeng alles behalve de pruimen tot een glad mengsel, eventueel met mixer. Roer hierna de pruimen erdoorheen en hevel de vulling over in de taartvorm. Zet circa 1 uur in de oven op 180 graden. Hij mag flink opblazen, dit zakt na het afkoelen weer in.

Origineel recept: Ray McVinnie Keuzemenu. Veltman uitgevers, 1e druk, Utrecht 2004. Blz. 127

Geen opmerkingen:

Een reactie posten