donderdag 5 juni 2014

Mediterrane groentensoep

Hoewel ik een dergelijke soep eigenlijk altijd lekker vind, ontstond er een tijdelijke noodzaak voor een dik vloeibaar dieet na een bezoekje aan de kaakchirurg.
Mediterraan is deze soep eigenlijk niet zozeer, want als je de tomaten/wortels en pepers weglaat is het weer een heel ander soepje. Maar vond het moeilijk deze anders te typeren - hartig anders?
Er mag in ieder geval naar hartenlust worden gesleuteld aan de ingrediëntenlijst, zolang de hoofdlijnen ongeveer worden gevolgd blijft deze soep heerlijk.
Lekker met brood en kaasjes! Ik strooide er wegens het mediterrane tintje voor het serveren een hand Parmezaanse kaas over, maar een scheut truffelolie/dot crème fraîche of wat verse kruiden is uiteraard ook geslaagd!

Ingrediënten (4-6 personen):
  • 1 prei, gewassen en in ringen
  • 1-2 uien, grof gesnipperd
  • 2-4 tenen knoflook, grof gesnipperd
  • 1 peper, grof gehakt, pitten evt verwijderd
  • 1 wortel, geschild en in grove schijven
  • 1 helft (savooie)kool, in reepjes
  • 2-3 stengels bleekselderij, geschild en in grove bogen
  • 2-3 aardappels, geschild en in grove blokken
  • Blik tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • 1-2 takjes rozemarijn
  • 2-3 takjes tijm
  • evt. salie/oregano (wat je hebt)
  • 2 kruidnagels (evt. in een sjalot gestoken)
  • 2 laurierblaadjes
  • bouillonblokjes
  • Eventueel: Runder chipolataworstjes
  • Staafmixer, soeppan

Bak eerst de prei, uien, knoflook, peper en bleekselderij op laag vuur in wat olie glazig. Doe dit in een soeppan samen met de andere groenten, blik tomaten en de kruiden. Vul dit met water totdat het ongeveer onderstaat en voeg 2-3 bouillonblokjes toe en wat peper. Laat zachtjes koken totdat de aardappel en wortel zacht zijn.

Verwijder de kruidnagel, laurier, takken tijm en rozemarijn. Pureer grof. 
Indien je chipolataworstjes heb: snij in drieën of vieren en kook deze even mee in de soep totdat de stukjes worst gaar zijn.
Serveer met geraspte Parmezaanse kaas en brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten