donderdag 5 juni 2014

Dorade met venkel

Een middag op de markt: ik wilde tong, maar dat hadden ze niet. Maak dan maar eens snel een plan B bij een drukke viskraam. Het werd uiteindelijke de dorade, want die keek mij zo prachtig smachtend aan - die meter aan kookboeken moest na de aanschaf maar voor wat inspiratie zorgen! Gelukkig is De Zilveren Lepel in dergelijke situaties een uitkomst, dit recept is gebaseerd op de "Zeebrasem met venkel".
Vraag wel aan de visboer of hij de dorade even schoonmaakt.
Voor 2 kleine eters 1 vis per 2, voor een Bok 1 vis p.p.

Ingrediënten (2-4 pers):
  • 2 dorades
  • 2 knollen venkel, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 2-6 tenen knoflook, in plakjes
  • 4-6 takken tijm
  • 1 citroen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met olie. Kook de schoongemaakte venkel circa 10 minuten in water. Verwijder met een keukenpapiertje resten bloed en eventueel stukjes orgaan uit de buikholte. Bestrooi deze met peper en zout en prop daarin vervolgens stukjes knoflook en takjes tijm. Leg de overige plakjes knoflook en tijm over de dorade en besprenkel de dorade met olie. Schik de venkel hier omheen. Zet in totaal 30 minuten in de oven, draai -voorzichtig- na 15 minuten. Besprenkel voor het serveren met citroensap. Fileer en serveer vanuit de ovenschaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten