Alhoewel. Laat ik niet liegen: Soms zijn ze heel zuur - een beetje room en snufje bruine basterdsuiker doen dan wonderen. En soms zijn ze ook heel ingewikkeld opgeleukt, waarbij de toevoeging niet altijd een 'toevoeging' is.
Hierbij de tomatensoep zoals ik hem thuis maak als maaltijdsoep. Als voorgerecht kun je er dus 2 personen bij tellen. Suggesties zijn uiteraard welkom!
4 personen of 2 bokken:
- 1 blik gepelde tomaten (of 2)
- 3-4 rijpe tomaten
- 2-3 gedroogde tomaten op olie, grof gesneden
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 liter bouillon
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes tijm/1 tl droge tijm
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 1/2 tl paprikapoeder
- Optioneel: Takje selderij
- Optioneel: kookroom
- Staafmixer
Laat 20-30 minuten op laag vuur sudderen.
Ontvel de tomaten door de kruiselings in te snijden en in kokend water te leggen, totdat de inkepingen doorscheuren. Verwijder de schil en kroontjes - gooi dit weg. Snij daarna de tomaten brunoise: snij het vruchtvlees eruit totdat je alleen de schil hebt. Doe het vruchtvlees in de soep. Spoel eventueel de resterende zaden van de tomatenschil en snij deze in blokjes van 1cm.
Verwijder de kruiden. Pureer de soep. Voeg de tomatenblokjes toe en laat even meekoken. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg voor het serveren een scheut kookroom toe roer nog 5 minuten door.
- Voor wie ballen wil: 250g (of 125g, rest halveren) half-om-halfgehakt, 2 eetlepels paneermeel, 1 eetlepel koffiemelk, peper, zout. Meng eerdergenoemde ingrediënten door elkaar. Rol tot kleine balletjes en doe ze daarna in kokend water tot ze gaar zijn (snij er eentje doormidden). Voeg ze toe aan de soep nadat deze gepureerd is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten