vrijdag 23 oktober 2015

Labneh met pijnboompitten en anijszaad

Er blijkt een yoghurtdip te zijn, die goddelijker is dan tzatziki. Je denkt: dat kan niet. Maar het is toch echt waar.
Deze labneh is fluweelzacht en rijk aan smaak, in tegenstelling tot de wat frissere tzatziki. Daarnaast heel simpel om te maken, want je hoeft niet te hannesen met komkommer.
Ik zag aanvankelijk wat op tegen het ophangen van de yoghurt. Het originele recept van Nadia en Merijn gebruikt gewone Turkse yoghurt. Niet doen! Het is heel weinig werk en de dikkere yoghurt is echt de moeite waard, vooral op lekker vers en knapperig lavas brood.

Ingrediƫnten voor 3-4 schaaltjes:
  • 500-600g Griekse yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • Citroen(sap)
  • 4-6 el Pijnboompitten
  • 1-2 el Anijszaad
  • Olie (neem iets neutraals)
  • Peterselie (garnering)
  • zeef + dunne theedoek
Laat eerst de yoghurt 2-3 uur uitlekken: Spoel een dunne theedoek om met water en knijp goed uit. Hang een zeef in een grotere kom, die de bodem niet raakt. Bedek de zeef met het midden van de natte theedoek. Schep de yoghurt in de kuil, vouw de theedoek dicht en zet weg in de koelkast.
(N.B. Gebruik je dunnere yoghurt - vaak met een lager vetpercentage, dan langer uit laten lekken)

Verhit de pijnboompitten en de anijszaadjes in een droge koekenpan (met anti-aanbaklaag) totdat ze geuren en de pijnboompitten mooi gekleurd zijn, maar niet zwart. Laat afkoelen op een bord.

Na 2-3 uur moet de yoghurt stevig zijn. Schep deze in een mengkom. Pers de knoflook uit of vijzel deze tot een papje. Roer dit samen met een kneep citroensap en zout door de yoghurt. Proef en breng eventueel op smaak met meer zout of citroensap.

Doe de yoghurt in een bakje, hou over voor navullen. Het liefst geen hele dikke laag, vul liever later bij met opnieuw topping. 
Topping: Maak met een lepel een beetje een spiraalvormige ronddraaiende beweging en schenk hierover olie en strooi hierover het pijnboompitten/anijszaad mengsel. Bestrooi met vers gehakte peterselie.

1 opmerking:

  1. Ik heb je verslaving overgenomen :-)
    Ik maak hem alleen niet met anijszaad en citroensap, maar met de Za'atar kruidenmix van Jonnie Boer.
    Gr. Aaf

    BeantwoordenVerwijderen