Soep vond ik een moeilijke keuze. De soepen die ik kon vinden waren erg rijk en zwaar (linzen etc.) en zeker wel geschikt als maaltijdsoep, maar toch echt te zwaar als tussengerecht.
Daar tegenover stonden wel lichtere koude soepen (met sinaasappel, wortel, komkommer en oranjebloesemwater), maar daar was het zo begin oktober toch echt al te koud voor en naar mijn idee toch meer geschikt als amuse.
Ik bedacht mij dat het hele idee van voor-soep-hoofd-na toch ook wel erg Westers is, maar ik kon daar toch geen afscheid van nemen. Uiteindelijk kwam ik uit op Ottolenghi - uiteraard - met deze auberginesoep uit 'The Cookbook'. De combinatie van de geblakerde en de bijna gefrituurde aubergine, geeft een mooie rokerige en volle smaak. Het deed mij denken aan Baba Ganoush en paste dus meteen ook helemaal bij het thema. Na het eten van deze soep vindt niemand aubergine nog een smakeloze groente!
Een gasfornuis is wel handig voor het blakeren.
Ingrediƫnten 4-6 pers:
- 3 grote aubergines (of 5-6 kleinere)
- 2 boterhamzakjes
- keukenpapier
- 1,0-1,5 liter kippenbouillon
- Citroen
- Basilicum (optie)
- Slagroom
- Olie
Doe de aubergines apart in een boterhamzakje en laat afkoelen.
Spoel de andere aubergine af met water en droog af. Snij in stukken (ongeveer 1-2cm). Bestrooi de blokjes met zout. Verwarm een ruime hoeveelheid olie in de pan (circa 50ml voor een halve versneden aubergine) en bak hierin de aubergineblokjes, eventueel in 2 porties. Deze moeten zich helemaal volzuigen en daarna goudbruin bijna gefrituurd worden.
Laat de stukjes uitlekken op keukenpapier.
Was de citroen en rasp de citroenschil zonder het wit, houdt apart.
Verwijder daarna het vel van de aubergines, zorg dat er zo min mogelijk stukjes van het geblakerde vel op de aubergine zitten. Gooi het geblakerde vel weg. Snij grof in stukken en doe in een soeppan. (N.B. als je geen staafmixer hebt, snij de stukken dan wel heel fijn.) Doe hierbij 1 liter bouillon en het sap van 1/2 citroen. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Pureer hierna de soep. Voeg eventueel nog wat bouillon toe als je de soep te dik vindt.
Dep de auberginestukken nog een keer goed af met keukenpapier en voeg toe aan de soep, laat nog een paar minuten doorkoken.
Doe hierbij een scheut slagroom (circa 50ml of iets meer) en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met citroenrasp en eventueel gehakte basilicum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten