Ik heb geen foodprocessor, dus het is even behelpen met een staafmixer. En mix vooral niet te kort bij dit recept, ik heb een vol kwartier staan mixen. Maar het resultaat mocht er wel zijn: een fluweelzachte neutrale hummus. Het bezoek (de proefkonijnen) bemerkte wel een duidelijk verschil en vond deze significant lekkerder.
Voor het recept heb ik wat Ottolenghi als basis genomen (het hummus recept uit Jerusalem) en dat gecombineerd met het hummus recept van Nadia en Merijn. Beide recepten zijn erg duidelijk: gebruik geen kikkererwten uit pot, maar week de erwten minimaal 12 uur van tevoren in water.
De tahin uit het plastic potje heb ik echter niet mogen vinden. Het is Turkse tahin geworden.
Ingrediƫnten:
- 250g gedroogde kikkererwten
- Baking soda*
- Een pot tahin(i) - minimaal 3 el
- 1 citroen
- 2-3 teentjes knoflook
- Cayennepeper, zout
- Olie
- Peterselie (garnering)
- Foodprocessor of staafmixer
Belangrijk!! Week eerst de kikkererwten 12-24 uur in koud water.
Kook de kikkererwten samen met een eetlepel baking soda in ruim water. Hierbij ontstaat flink wat schuim: haal het eraf. Laat de kikkererwten wel tenminste 40 minuten zachtjes koken totdat ze zacht zijn.
Voor het afgieten: schenk eerst minimaal 200cc (of meer) van het kookwater af en houdt apart. Giet de kikkererwten af en probeer eventueel wat velletjes te verwijderen. (Dit is monnikenwerk, dus je kan het ook laten).
Vijzel de knoflook tot een papje of hak grof. Doe de knoflook samen met de kikkererwten, 2-3 eetlepels tahin, ongeveer 100ml kookvocht, wat (zee)zout en in ieder geval een halve uitgeknepen citroen in een kom of voor de gelukkigen onder ons: de foodprocessor.
Heb je een foodprocessor: zet aan en laat voor 15 minuten aan staan. Voor de minder fortuinlijken: doe makkelijke schoenen aan, pak de staafmixer en mix het geheel 15 minuten tot een fluweelzachte pasta. Voeg naar smaak tahin, citroensap of zout toe.
De hummus stijft op bij het afkoelen, maak het mengsel dus iets vloeibaarder dan je uiteindelijk wil, door nog wat meer kookvocht toe te voegen.
De hummus blijft 2-3 dagen lekker in de koelkast. Haal de hummus wel een 15-30 minuten voor serveren uit de koelkast.
Serveer op een schaaltje, niet te dik. Maak een spiraalvormige inkeping en schenk hierover royaal olie. Nog wat cayennepeper en versgehakte peterselie erover.
Serveer met rauwkost en knapperig lavasbrood.
*ook wel: zuiveringszout of natriumbicarbonaat
*ook wel: zuiveringszout of natriumbicarbonaat
Geen opmerkingen:
Een reactie posten