zondag 27 oktober 2013

Caribisch stoofvlees met cacao

Sinds een jaar hebben wij een decoder. Sinds een jaar hebben wij 24 Kitchen. Sinds een jaar ben ik bekend met het fenomeen foodporn, en: ik ben verslaafd. Ik kan uren kijken naar deze programma's. Het liefst Rudolph van Veen als patissier, die altijd heel lief de afzichtelijke kindertekeningen op zijn koelkast bewondert. Soms met tegenzin naar Jamie die ik eigenlijk kneiterarrogant vind, maar toch wel erg goed. Ook Andrea van Lieshout komt met lekkere en praktische recepten. Zo ook deze, op de site van 24 Kitchen te vinden als Caribische stoofschotel met cacao, hieronder mijn versie. 
Let op: keukenmachine of staafmixer is noodzakelijk.

Voor 4 personen of 2 bokken:

  • ca. 750g sukadelappen
  • 2 grote uien, grof gehakt.
  • 3 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 chilipeper, in stukken mét zaden
  • 50g rozijnen
  • 50g walnoten, grof gehakt
  • 2 ruime el cacao
  • Een duimpje gember, als je hebt
  • Optioneel: een snuf piment
  • 3 winterpenen, geschild en in plakken
  • wat ketjap/bruine suiker
  • 750-1000ml bouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • Optioneel: klein scheutje dadel/vijgenazijn
Haal de sukadelappen 60 minuten van tevoren uit de koelkast. 
Maak eerst de puree voor in de stoofpot*: Doe de uien, knoflook, tomatenblokjes, chilipeper, rozijnen, walnoten, cacao, piment, een scheut ketjap en gember in een maatbeker/keukenmachine. Pureer tot een redelijk glad mengsel is ontstaan. 
Zorg dat bouillon klaar staat en wortelen gesneden zijn.

Dep de sukadelappen af met keukenpapier. Snij ze in blokken van circa 2 bij 2cm. Bestrooi met wat zout en peper. Bak in 2 porties: verhit olie in een pan. Leg het vlees erin, liefst niet tegen elkaar aan. Schep niet meteen om, maar wacht tot het vlees een mooi bruin kleurtje heeft, schep dan om.
Optioneel: schep het vlees in de stoofpan en schep om met een eetlepel dadel/vijgenazijn.
Voeg alles samen in een stoofpan: het vlees, de puree, de wortel, het kaneelstokje, de kruidnagels en bouillon tot het onder staat. Breng aan de kook en laat tenminste 3 uur op zacht vuur stoven. 
Bij het proeven of het geheel op smaak is, kan bruine suiker i.p.v. zout soms ook de smaken goed naar voren brengen. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje.

Serveer met (pandan)rijst en groenten zoals broccoli/haricots verts/snijbonen.


*Ik gebruik een maatbeker/staafmixer en vel aluminiumfolie om af te dekken, maar een keukenmachine is ideaal. Mocht je een staafmixer gebruiken, doe de cacao dan onder of in het midden - anders stuift dit gigantisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten