Wortel-kruidensoep
Het maken van een soep is vaak belachelijk makkelijk, het verzinnen van een soep die niemand ooit nog gegeten heeft, is vaak wat moeilijker. Deze soep heb ik gekozen voor het kerstdiner 2009, hij smaakt heerlijk naar worteltjes en de kruiden die erbij zitten. Ik vermoed echter dat deze soep met geheel verse kruiden (mevrouw van het tuincentrum: "Ehm, nee, verse kruiden hebben wij pas weer in de lente..") en jonge worteltjes nog mooier smaakt.
Ingredienten 4-6 personen:
- 2 preiën
- 2-4 tenen knoflook
- 600g wortels
- 1-2 liter groentefond/bouillon
- dragon, peterselie, basilicum, marjoraan, bieslook
- Bolletjes mozzarella of bekertje crème fraîche
Snij de prei en de knoflook grof, bak deze in een pan glazig op matige temperatuur. Voeg na enkele minuten ook de wortels schoongemaakt en in stukjes toe. Schenk hierna de groentebouillon erbij, breng aan de kook en wacht tot de worteltjes zacht worden. Pureer met een staafmixer en zet weer op. Hak de kruiden fijn en voeg deze toe, laat nog even pruttelen. Serveer met bolletjes mozzarella of een dot crème fraîche. Wat verse kruiden eroverheen is natuurlijk helemaal mooi.
Ik heb bij dit recept een aardappel toegevoeg, om het wat te binden. Dit is echter afhankelijk van hoe de soep uitvalt nadat de soep gepureerd is. Je kan eventueel ook wat kook-/slagroom toevoegen, de soep wordt dan wel machtiger.
Ik maak soep altijd een dag van tevoren, scheelt werk op de dag zelf en hij smaakt dan zoveel lekkerder!
Gebaseerd op een recept uit Koken met kruiden van Linda Tubby, 2004. Blz 37.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten