zondag 20 december 2009

Perencompôte met cranberries

Ik ben dol op alle soorten compôtes! Zeker warm bij wild geserveerd word ik helemaal gelukkig van wat gestoofd fruit met veel suiker! Zelf zou ik deze friszurige/zoete compôte zelfs nog als nagerecht kunnen serveren met een bol vanille-ijs of wat griekse yoghurt, maar daar maak je vaak maar een heel select publiek mee blij. Hoe dan ook: een heerlijk en zeker origineel bijgerecht!

Ingrediënten (4-6 pers)
  • 75g kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • kardemom
  • limoensap/rasp
  • 150-200g gedroogde peren of appels (AH excellent)
  • 200g verse cranberries
  • 5 stevige handperen, in stukjes
Breng 200ml met suiker, kaneelstokje en kruidnagels aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg het gedroogde fruit toe en laat 5-10 minuten zacht koken. Voeg de cranberry's toe en kook ongeveer 10 minuten totdat je de cranberry's kapot kan drukken. Voeg de stukjes peer toe en kook tot je een compôte-achtige substantie heb, dus beetje moesachtig mag, maar nog wel met mooie stukjes peer erdoor. Voeg naar smaak limoen en kardemom toe. Koud wegzetten, voor serveren opwarmen.

Nota Bene: de limoen doet heel veel voor de smaak, maar zorgt wel dat de compote verbleekt. Als je hecht aan een mooie rode kleur, laat de limoen dan weg. 

Gebaseerd op een recept uit Delicous.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten