Van de drie soorten chocolademousse die ik had gemaakt, was deze toch wel het beste gelukt. Ik vermoed dat dit komt omdat dit de laatste was die ik gemaakt heb en dus slag inmiddels te pakken had én omdat ik smeltchocolade van de Jamin heb gebruikt (4 euro per 200 gram MY GAWD). Het smelten van chocolade blijkt namelijk nog wel wat aandacht te vragen. De makkelijkste en effectiefste manier is, hoe niet-authentiek, in de magnetron, waarbij je regelmatig moet omroeren maar wel een mooi egaal resultaat krijgt. Voor een extra finish is een scheut drank altijd een goed idee. Wil je niet een hele fles kopen, dan zou ik een keus maken tussen die kleine flesjes die ze bij de Gall &Gall verkopen. Voor deze mousse kies ik liqor quarenta y tres.
Ingrediënten (4-6 pers)
- 300g witte chocolade
- 2 blaadjes gelatine
- 1 flesje liqor 43
- 4 eierdooiers
- 300ml slagroom
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Scheidt intussen de eieren en klop de slagroom stijf. Verwarm de drank in een pannetjes. Knijp de gelatine uit en los deze daarna al roerend op in de warme drank. Klop intussen de eierdooiers stijf. Verwarm de chocolade in de magnetron. Klop de drank met de opgeloste gelatine door de eierdooiers tot deze weer stijf is. Spatel hier daarna de vloeibare chocolade door. Spatel daarna dit mengsel door de stijve slagroom heen. Probeer zo luchtig mogelijk en zo min mogelijk te spatelen, maar het geheel moet wel goed gemengd zijn. Laat minimaal een uur of 4 opstijven in de koelkast. Kan een dag van tevoren gemaakt worden.
Voor dit het recept is het handig om een hulpje in de keuken te hebben.
Gebaseerd op een recept uit de ELLE eten.
Ik ben dol op alle soorten compôtes! Zeker warm bij wild geserveerd word ik helemaal gelukkig van wat gestoofd fruit met veel suiker! Zelf zou ik deze friszurige/zoete compôte zelfs nog als nagerecht kunnen serveren met een bol vanille-ijs of wat griekse yoghurt, maar daar maak je vaak maar een heel select publiek mee blij. Hoe dan ook: een heerlijk en zeker origineel bijgerecht!
Ingrediënten (4-6 pers)
- 75g kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- kardemom
- limoensap/rasp
- 150-200g gedroogde peren of appels (AH excellent)
- 200g verse cranberries
- 5 stevige handperen, in stukjes
Breng 200ml met suiker, kaneelstokje en kruidnagels aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg het gedroogde fruit toe en laat 5-10 minuten zacht koken. Voeg de cranberry's toe en kook ongeveer 10 minuten totdat je de cranberry's kapot kan drukken. Voeg de stukjes peer toe en kook tot je een compôte-achtige substantie heb, dus beetje moesachtig mag, maar nog wel met mooie stukjes peer erdoor. Voeg naar smaak limoen en kardemom toe. Koud wegzetten, voor serveren opwarmen.
Nota Bene: de limoen doet heel veel voor de smaak, maar zorgt wel dat de compote verbleekt. Als je hecht aan een mooie rode kleur, laat de limoen dan weg.
Gebaseerd op een recept uit Delicous.
Het maken van een soep is vaak belachelijk makkelijk, het verzinnen van een soep die niemand ooit nog gegeten heeft, is vaak wat moeilijker. Deze soep heb ik gekozen voor het kerstdiner 2009, hij smaakt heerlijk naar worteltjes en de kruiden die erbij zitten. Ik vermoed echter dat deze soep met geheel verse kruiden (mevrouw van het tuincentrum: "Ehm, nee, verse kruiden hebben wij pas weer in de lente..") en jonge worteltjes nog mooier smaakt.
Ingredienten 4-6 personen:
- 2 preiën
- 2-4 tenen knoflook
- 600g wortels
- 1-2 liter groentefond/bouillon
- dragon, peterselie, basilicum, marjoraan, bieslook
- Bolletjes mozzarella of bekertje crème fraîche
Snij de prei en de knoflook grof, bak deze in een pan glazig op matige temperatuur. Voeg na enkele minuten ook de wortels schoongemaakt en in stukjes toe. Schenk hierna de groentebouillon erbij, breng aan de kook en wacht tot de worteltjes zacht worden. Pureer met een staafmixer en zet weer op. Hak de kruiden fijn en voeg deze toe, laat nog even pruttelen. Serveer met bolletjes mozzarella of een dot crème fraîche. Wat verse kruiden eroverheen is natuurlijk helemaal mooi.
Ik heb bij dit recept een aardappel toegevoeg, om het wat te binden. Dit is echter afhankelijk van hoe de soep uitvalt nadat de soep gepureerd is. Je kan eventueel ook wat kook-/slagroom toevoegen, de soep wordt dan wel machtiger.
Ik maak soep altijd een dag van tevoren, scheelt werk op de dag zelf en hij smaakt dan zoveel lekkerder!
Gebaseerd op een recept uit Koken met kruiden van Linda Tubby, 2004. Blz 37.
Het mooie van voorgerechten vind ik dat je met een kleine portie verschillende smaken kan presenteren, waardoor de gasten alleen maar nieuwsgieriger worden naar wat nog gaat komen. Dit drieluikje was, wat mij betreft, een van de betere gangen van het kerstdiner 2009. Ik raad overigens aan om ze allemaal een dag van tevoren te maken, lekker makkelijk en goed voor de smaken om mooi te ontwikkelen.
Carpaccio con pecorino* (4-6 pers, afhankelijk van portie)
- Carpaccio/dunne plakjes rundvlees (ca 400g)
- 2 rode paprika's
- 100g parmezaan/pecorino/grano pardano
- 60g blanke amandelen
- 20g pijnboompitten
- 1 sjalotje (grof gesnipperd)
- Majoraan
Verwarm de oven voor op ruim 220 graden. Maak de paprika's schoon, bestrijk ze met olie en leg ze in de oven tot het velletje loskomt. Ze mogen echter niet te bruin worden. Laat ze afkoelen, pel ze en snij daarna in stukjes. Doe de paprika samen met de amandelen, pijnboompiten, marjoraan, 25g kaas, beetje olie, zout en peper. Pureer dit met de blender tot er een crème-achtige substantie ontstaat, voeg daarvoor eventueel wat extra olie toe. Breng op smaak met eventueel nog wat kaas, peper, zout en ik heb stiekem ook wat rode peper gebruikt. Zet koud weg. Rol voor het serveren de plakjes vlees op, leg deze op wat kaas, en doe er een toefje pesto op. 2 a 3 p.p. bij dit drieluikje is een mooie portie. Als enkel voorgerecht geserveerd 7-10 p.p.
Carciofi ripieni** (4 pers)
- 1-2 blikken artisjokharten
- 1-2 courgettes, afhankelijk van grootte
- 2 citroenen
- 4 sneeën bruin brood
- kappertjes
- knoflook
- bieslook, oregano, evt peterselie.
- Kleine cocktailprikkers
Schaaf de courgette met een kaasschaaf. Per artisjok heb je twee plakken nodig. Leg ze in een schaal, marineer deze daarna minimaal een uur of 2 in de koelkast met citroensap. Verwarm de oven voor op ruim 220 graden. Laat de artisjokharten uitlekken. Leg ze in een ovenschaal met de bodem naar boven. Bestrijk ze daarna met olie en bestrooi met peper en zout. Zet dan minimaal 25 min weg in de oven totdat de bodem begint te kleuren. Draai ze hierna om en zet ze terug in de oven totdat de blaadjes eveneens een lichtbruine kleur krijgen. Snij daarna een stukje van de bodem van de artisjokken af zodat ze blijven staan. Rooster de bruine boterhammen en wrijf ze tot korrels. Meng de knoflook, kappertjes, kruiden, eventueel wat citroenrasp en olijfolie met de broodkruimels totdat dit mengsel een beetje aan elkaar blijft plakken. Maak in de artisjokken met je vingers een kuiltje. Wikkel hierom de courgetteplakken en zet deze met een cocktailprikker vast. Vul dit met het broodkruimmengsel.
Kruidenterrine*** (4-6 personen)
- 250g ricotta
- 4 eieren + 1 eierdooier
- 40g bloem
- 50g pecorino, geraspt
- bieslook, kervel, dragon
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de ricotta in een kom, roer los. Klop hierbij stuk voor stuk de eieren + eierdooier. Meng hierbij de bloem, pecorino, kruiden en wat zout en peper. Schep het mengsel in een beboterde cakevorm en zet deze in een schaal met water in de oven. Bak het ongeveer 40 min onafgedekt in de oven. Voor meer stevigheid heb ik de ricotta daarna nog 5 minuten op de andere kant op een stuk aluminiumfolie gebakken, maar dit is afhankelijk van hoe de ricotta uitvalt. Laat minimaal 5 minuten afkoelen voor het serveren.
*Gebaseerd op recept uit La Cucina Italiana.
** Gebaseerd op een recept van Delicious.
***Gebaseerd op Koken met kruiden blz 48, Linda Tubby, 2004.