maandag 4 januari 2016

Pasta alla Norma

Dit is niet echt een winterpasta, eigenlijk een lentepasta: Zo'n dag dat je van je werk thuiskomt en dat het zo lekker weer is dat toch even in de tuin gaat zitten en ach ja, toch ook maar een flesje wijn open trekt. Gewoon om te vieren dat het maandag is. En lekker weer.
Voor zo'n dag is dit een geweldige pasta. Je moet alleen even een mooie glanzende aubergine, wat verse basilicum en pecorino regelen, maar de rest heb je waarschijnlijk wel in huis.
Maar ja. Zo'n dag was het dus vandaag duidelijk niet. Code geel en oranje in verband met ijzel. Wat duurt het nog lang tot de lente!

Ingrediƫnten 2 pers:
  • 1 grote glanzende aubergine of 2 kleintjes
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 hand basilicum, grof gehakt
  • Heul veul olijfolie
  • 150-200g Penne/fusili o.i.d.
  • Pecorino
  • keukenpapier
Was de aubergine even met water en droog af. Hak de groene kop ervan af. Snij in plakken van een cm en bestrooi aan beide zijden met zout. Bedek een snijplank met 2 lagen keukenpapier. Leg hierop de plakken aubergine en bedek weer met 2 lagen keukenpapier en het liefst wat zwaars.
Laat zo lang drogen als je de tijd hebt.
Snij hierna in stukken en verwijder eventueel ook de zaadlijsten.

Kneus de knoflook en bak op laag vuur aan in olie totdat ze aan beide kanten mooi lichtbruin zijn. Verwijder de knoflook uit de olie en doe de helft van de basilicum in de pan, roer even door. Dit gaat spatten! Voeg hierna de gepelde tomaten en een tl bruine basterdsuiker toe. Prak de tomaten een beetje kapot. Snij de knoflooktenen in kleine stukjes en voeg weer toe. Laat op laag vuur pruttelen.
Zet alvast water op met zout. Als het water kookt, kook dan de pasta volgens instructies op de verpakking.

Verhit intussen ruim olie in een koekenpan. Doe hierbij de auberginestukken en roer op matig-hoog vuur regelmatig door. Als de olie ruim wordt opgezogen en de pan wat droog wordt, voeg dan rustig nog meer olie toe. Bak de aubergines totdat ze aan alle kanten een mooie bruine kleur hebben, van buiten knapperig, maar nog een beetje zacht van binnen. Verwijder met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
Proef de tomatensaus en voeg eventueel zout en peper toe. Als de pasta gaar is, voeg deze toe aan de tomatensaus. Dep de auberginestukjes nog licht af en meng deze door de pasta. Serveer meteen met versgehakte basilicum en pecorino.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten