zondag 17 januari 2016

Amandel-sinaasappelbavarois

Op dit toetje ben ik al een paar jaar aan het broeden. Ik wist dat er iets mee kon, maar het lukte steeds net niet. Maar gisteravond was het dan eindelijk raak! De volle romige smaak van bavarois met sinaasappel en het zachte van amandel en dan daarbij lekkere frisse partjes sinaasappel. Zeker na Oosterse gerechten is dit een mooie rijke afsluiter. Gelukkig was ik ook nog zo slim om het recept te noteren (daar kan het dan ook nog wel eens mislopen), dus deze staat in het repertoire!

Ingrediƫnten 4-6 pers:
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 eiwit
  • 2 grote of 3 kleine sinaasappels
  • 30g gemalen amandelen
  • 1 zakje vanille suiker
  • 4-6 el fijne kristalsuiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • Kaneel
  • Poedersuiker
  • 2 tl oranjebloesemwater
  • Optioneel: 2 tl Grand Marnier/Cointreau
N.B. Minimaal 4 uur van tevoren maken in verband met opstijven.

Zet 4-6 kleine bakjes klaar. Als je ze wil storten, bekleed dan de binnenkant met huishoudfolie. In cocktailglazen mag natuurlijk ook!

Week de gelatine in ruim koud water. 
Was de sinaasappels. Rasp de schil met een zo fijn mogelijke rasp en neem zo min mogelijk wit mee, bewaar de rasp. Snij kop en kont van de sinaasappel, zet deze op de snijplank en snij met een scherp mes steeds een reepje van de schil af totdat je net op het vruchtvlees zit. Snij hierna de partjes uit de vliezen. Doe de partjes in een bakje met erover gedruppeld een tl oranjebloesemwater, eventueel een tl Grand Marnier/Cointreau en bestrooi naar smaak met kaneel en poedersuiker. Zet koud weg.

Verwarm de warme melk met de vanillesuiker en 1-2 el kristalsuiker, 1 tl oranjebloesemwater, eventueel 1 tl Grand Marnier/Cointreau, de rasp en het amandelmeel in een pannetje tot aan de kook en zet het vuur dan uit. 
Knijp de gelatine goed uit en roer door de melk tot dit is opgenomen. 

Klop het eiwit redelijk stijf met een klein snufje zout en 1-2 el kristalsuiker. Klop ook de slagroom redelijk stijf met 1-2 el kristalsuiker. 
Als het melkmengsel wat is afgekoeld, roer dan nog even goed door met een garde zodat er geen klontjes in zitten. Schep de eiwitten en de slagroom door het mengsel en probeer met zo min mogelijk slagen zo goed mogelijk te mengen. Roer eventueel nog een paar keer met een garde voor een zo egaal mogelijk mengsel. 

Giet in de bakjes en zet 4 uur koud weg. Een avond van tevoren mag ook. Serveer met de partjes sinaasappel. Als je cocktailglazen hebt gebruikt, kun je de partjes er ook op leggen. Mag ook nog een tikje kaneel over voor de show. Kan goed gecombineerd worden met deze sinaasappel-amandelcake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten