zondag 17 januari 2016

3 Sterren eendenborst met venkel aardappelpuree

Op aanraden van mijn tante probeerde ik dit recept uit de Allerhande. Toen ik het later opzocht via de app, kreeg dit recept maar 3 van de 5 sterren.
Ik moest daar toch even over nadenken. Ik heb niet de illusie dat mijn eigenzinnige tante zich strikt aan receptuur houdt, maar 3 van de 5 sterren is niet erg veelbelovend. Das eigenlijk een zesje, een studententien. Maar wie geven die sterren dan? Zouden al die mensen het recept geprobeerd hebben? En waar gaat het dan mis?
Ik heb de proef op de spreekwoordelijke som genomen en eerlijk - ik begrijp die 3 sterren niet: Qua tijd is het perfect voor een zondagavond en ook geschikt om te maken voor meerdere mensen. Er zit wel wat voorbereidingstijd in, maar dat wordt ook ruim goedgemaakt door ruimte in de tijd die er aan het einde zit.
Er zijn wel dingen die ik anders heb gedaan, zo snap ik niet dat de rest van de borst niet even snel wordt dichtgeschroeid als we toch aan het bakken zijn. En die tijm bij de jus lijkt mij volstrekt zinloos, omdat die helemaal wegvalt bij de al aanwezige kruiden. Die laat ik in het vervolg dus weg.
Ook het 10 minuten rusten nadat de borst 45 minuten op 80 graden in de oven heeft gelegen (eigenlijk heeft liggen rusten) vind ik wat overbodig - ik heb het geskipt en geen drupje vocht verspild.
Maar verder? Prima eendje hoor. Die drie sterren houden we aan als geuzennaam!

Ingrediënten 2 pers:
  • 1 eendenborst
  • 1 el venkelzaad
  • 1/2tl anijszaad
  • 1/2tl rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden
  • 1 el allesbinder (of bloem)
  • 1 venkelknol
  • 4 (grote) of 6 aardappelen (kruimig)
  • 1 el roomboter
  • 200 ml bouillon
  • Een scheut anijslikeur, zoals pastis/sambuca/pernod/raki
Laat de eendenborst 45 min van tevoren buiten de koelkast op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 80 graden. 

Schil de aardappelen en snij in stukken. Maak de venkel schoon: bovenste staken eraf, buitenste schil verwijderen. in vieren en snij het harde gedeelte middenin er tussenuit. Snij in stukken en doe samen met het laurierblaadje, zout en peper in een pan. Breng aan de kook.

Vijzel de venkelzaad, anijszaad en rozemarijn fijn. Snij de eend aan de vetkant kruiselings in met een scherp mes. Bestrooi beide kanten met zout en peper Wrijf vooral de vetkant in met het kruidenmengsel, en wat je over hebt rol je over het vleesgedeelte. 
Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Leg de eendenborst op de vetkant in de pan en draai het vuur naar middelhoog, bak 5 minuten. Vet een ovenschaaltje licht in met olie. Draai het vuur daarna hoger en schroei de borst verder geheel dicht. Leg de borst in de ovenschaal en zet 45 minuten in de oven. Bewaar het eendenvet in de koekenpan.

Maak als de aardappelen gaar zijn intussen de venkel-aardappelpuree: Giet grondig af en verwijder het laurierblad en stamp met een el roomboter tot puree. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet tot serveren afgedekt in de pan of een schaal in de oven. 

Bak de sjalotten en knoflook samen met een laurierblad op middelhoog vuur zacht in het eendenvet. Voeg een el allesbinder toe en bak even mee. Blus af met een royale scheut anijslikeur en kook in. Voeg hierna 100 ml bouillon toe en kook zachtjes in. Zet het vuur uit als er een jus ontstaan is, maar houd de resterende bouillon nog bij de hand. Proef of de jus op smaak is. Warm de jus kort voordat de eendenborst klaar is op en voeg eventueel nog wat bouillon toe als de jus te dik is.

Maak de borden op met venkelpuree en snij de eendenborst in plakken van maximaal 1/2 cm met een scherp mes. Serveer met de jus en eventueel nog wat sla/groente.

Amandel-sinaasappelbavarois

Op dit toetje ben ik al een paar jaar aan het broeden. Ik wist dat er iets mee kon, maar het lukte steeds net niet. Maar gisteravond was het dan eindelijk raak! De volle romige smaak van bavarois met sinaasappel en het zachte van amandel en dan daarbij lekkere frisse partjes sinaasappel. Zeker na Oosterse gerechten is dit een mooie rijke afsluiter. Gelukkig was ik ook nog zo slim om het recept te noteren (daar kan het dan ook nog wel eens mislopen), dus deze staat in het repertoire!

Ingrediënten 4-6 pers:
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 eiwit
  • 2 grote of 3 kleine sinaasappels
  • 30g gemalen amandelen
  • 1 zakje vanille suiker
  • 4-6 el fijne kristalsuiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • Kaneel
  • Poedersuiker
  • 2 tl oranjebloesemwater
  • Optioneel: 2 tl Grand Marnier/Cointreau
N.B. Minimaal 4 uur van tevoren maken in verband met opstijven.

Zet 4-6 kleine bakjes klaar. Als je ze wil storten, bekleed dan de binnenkant met huishoudfolie. In cocktailglazen mag natuurlijk ook!

Week de gelatine in ruim koud water. 
Was de sinaasappels. Rasp de schil met een zo fijn mogelijke rasp en neem zo min mogelijk wit mee, bewaar de rasp. Snij kop en kont van de sinaasappel, zet deze op de snijplank en snij met een scherp mes steeds een reepje van de schil af totdat je net op het vruchtvlees zit. Snij hierna de partjes uit de vliezen. Doe de partjes in een bakje met erover gedruppeld een tl oranjebloesemwater, eventueel een tl Grand Marnier/Cointreau en bestrooi naar smaak met kaneel en poedersuiker. Zet koud weg.

Verwarm de warme melk met de vanillesuiker en 1-2 el kristalsuiker, 1 tl oranjebloesemwater, eventueel 1 tl Grand Marnier/Cointreau, de rasp en het amandelmeel in een pannetje tot aan de kook en zet het vuur dan uit. 
Knijp de gelatine goed uit en roer door de melk tot dit is opgenomen. 

Klop het eiwit redelijk stijf met een klein snufje zout en 1-2 el kristalsuiker. Klop ook de slagroom redelijk stijf met 1-2 el kristalsuiker. 
Als het melkmengsel wat is afgekoeld, roer dan nog even goed door met een garde zodat er geen klontjes in zitten. Schep de eiwitten en de slagroom door het mengsel en probeer met zo min mogelijk slagen zo goed mogelijk te mengen. Roer eventueel nog een paar keer met een garde voor een zo egaal mogelijk mengsel. 

Giet in de bakjes en zet 4 uur koud weg. Een avond van tevoren mag ook. Serveer met de partjes sinaasappel. Als je cocktailglazen hebt gebruikt, kun je de partjes er ook op leggen. Mag ook nog een tikje kaneel over voor de show. Kan goed gecombineerd worden met deze sinaasappel-amandelcake.

maandag 4 januari 2016

Pasta alla Norma

Dit is niet echt een winterpasta, eigenlijk een lentepasta: Zo'n dag dat je van je werk thuiskomt en dat het zo lekker weer is dat toch even in de tuin gaat zitten en ach ja, toch ook maar een flesje wijn open trekt. Gewoon om te vieren dat het maandag is. En lekker weer.
Voor zo'n dag is dit een geweldige pasta. Je moet alleen even een mooie glanzende aubergine, wat verse basilicum en pecorino regelen, maar de rest heb je waarschijnlijk wel in huis.
Maar ja. Zo'n dag was het dus vandaag duidelijk niet. Code geel en oranje in verband met ijzel. Wat duurt het nog lang tot de lente!

Ingrediënten 2 pers:
  • 1 grote glanzende aubergine of 2 kleintjes
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 hand basilicum, grof gehakt
  • Heul veul olijfolie
  • 150-200g Penne/fusili o.i.d.
  • Pecorino
  • keukenpapier
Was de aubergine even met water en droog af. Hak de groene kop ervan af. Snij in plakken van een cm en bestrooi aan beide zijden met zout. Bedek een snijplank met 2 lagen keukenpapier. Leg hierop de plakken aubergine en bedek weer met 2 lagen keukenpapier en het liefst wat zwaars.
Laat zo lang drogen als je de tijd hebt.
Snij hierna in stukken en verwijder eventueel ook de zaadlijsten.

Kneus de knoflook en bak op laag vuur aan in olie totdat ze aan beide kanten mooi lichtbruin zijn. Verwijder de knoflook uit de olie en doe de helft van de basilicum in de pan, roer even door. Dit gaat spatten! Voeg hierna de gepelde tomaten en een tl bruine basterdsuiker toe. Prak de tomaten een beetje kapot. Snij de knoflooktenen in kleine stukjes en voeg weer toe. Laat op laag vuur pruttelen.
Zet alvast water op met zout. Als het water kookt, kook dan de pasta volgens instructies op de verpakking.

Verhit intussen ruim olie in een koekenpan. Doe hierbij de auberginestukken en roer op matig-hoog vuur regelmatig door. Als de olie ruim wordt opgezogen en de pan wat droog wordt, voeg dan rustig nog meer olie toe. Bak de aubergines totdat ze aan alle kanten een mooie bruine kleur hebben, van buiten knapperig, maar nog een beetje zacht van binnen. Verwijder met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
Proef de tomatensaus en voeg eventueel zout en peper toe. Als de pasta gaar is, voeg deze toe aan de tomatensaus. Dep de auberginestukjes nog licht af en meng deze door de pasta. Serveer meteen met versgehakte basilicum en pecorino.

zondag 3 januari 2016

Kek met karbonades

Geen idee waarom, maar ik heb de karbonades de afgelopen jaren links laten liggen. Toen ik laatst voor snert alleen kon kiezen voor een gezinsverpakking, besloot ik dat ik toch eens creatief aan de slag moest met de resterende karbonades.
Oriënterend en absoluut niet-representatief onderzoek in mijn omgeving bood weinig inspiratie: het liefst eet iedereen zijn karbonades naturel of gekruid met een of ander schimmig pakje. Zaai.
Gelukkig bood Onno Kleyn wel inspiratie!

Onderstaande variaties zijn voor 2-4 karbonades.
Haal de karbonades 30 minuten van tevoren uit de koelkast (en het liefst ook uit de verpakking) om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm roomboter en olie in een koekenpan totdat de boter begint de kleuren. Bak de karbonade eerst op hoger vuur aan beide kanten aan en zet daarnaast het vuur op matig. Bak in totaal 7-8 minuten.

Variatie #1 mosterd-rode wijn saus*
  • Mosterd
  • 1 glas rode wijn
  • Slagroom (een scheut, 50ml?)
  • Wat koude blokjes roomboter bij de hand
  • Bruine basterdsuiker/honing
  • Peterselie, fijn gehakt
2-4 uur van tevoren: smeer de karbonades aan beide zijden in met mosterd. Leg in de koelkast tot 30 minuten voor gebruik. Bak aan zoals in bovenstaande instructie. Haal ze uit de pan en houdt warm in aluminiumfolie. 
Roer met een houten spatel de aanbaksels los. 
Zet voor de zekerheid de afzuigkap uit en houdt een deksel die als afsluiting op de koekenpan kan, bij de hand. Giet hierbij een glas rode wijn. Mocht de vlam in de pan slaan, doe dan de deksel op de pan en draai het vuur uit. Indien de wenkbrauwen nog intact zijn, zet het vuur dan weer aan en laat de wijn 2-3 minuten op zacht vuur inkoken. Doe hierbij een scheut slagroom en roer op matig vuur zachtjes borrelend door tot de slagroom is opgenomen. Proef of er zout of peper bij moet. Indien de saus te zuur is, voeg dan wat basterdsuiker toe. Als de saus nog te dun is, voeg dan een paar blokjes koude boter toe om te saus al doorroerend te monteren.
Leg de karbonades terug in de pan zodat ze even in de saus liggen en serveer direct met gehakte peterselie.

Variatie #2 uien, appels en calvados**
  • Roomboter
  • 2-3 friszure en stevige appels
  • 1 grote ui, grof gehakt
  • 150ml crème fraîche
  • Calvados
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in partjes. Bak op laag vuur aan in de roomboter. Verwijder uit de pan en bak hierna wederom op zacht vuur de uien totdat deze zacht zijn. 
Bak de karbonades hierna volgens bovenstaande instructie - kan in dezelfde pan met ruim roomboter. Verwijder uit de pan en houdt warm in aluminiumfolie. 
Zet voor de zekerheid de afzuigkap uit en houdt een deksel die als afsluiting op de koekenpan kan, bij de hand. Giet hierbij een royale scheut calvados. Mocht de vlam in de pan slaan, doe dan de deksel op de pan en draai het vuur uit. Indien de wenkbrauwen nog intact zijn, zet het vuur dan weer aan en laat de calvados inkoken.
Klop de crème fraîche los en voeg roerend toe totdat er een gebonden saus ontstaat. Voeg de uien  en appels toe en verwarm op zacht vuur. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de karbonades toe, verwarm eventueel nog verder en serveer.

Variatie #3: citroen, knoflook en tijm
  • Citroen
  • 3 tenen knoflook
  • 1-2 tl honing
  • 3 takjes tijm, gerist
  • Zout en peper
Deze zomerse variatie is erg geschikt voor de bbq! 
Het is eigenlijk een marinade, laat tenminste 2-4 uur of langer van tevoren marineren in de koelkast: 
Bestrooi de karbonades met zout en peper. Boen de citroen schoon en rasp de schil, niet het witte. Pers de citroen uit, doe samen met de uitgeperste knoflook, honing, tijm en olie (4 el) in een kom en masseer hier de karbonades goed mee in. Zet tot 30 minuten voor gebruik afgedekt in de koelkast. 
Bak volgens instructie (maar minus de olie) of op de bbq. 

*Inspiratie: link naar recept
**Inspiratie: link naar recept