Maar.. je moet natuurlijk wel even zo'n charlottevorm hebben - een bloempot wordt ook wel geopperd als alternatief, maar wie heeft er nowadays nou een schone bloempot van dit formaat over? Psies.
Ik heb voor deze charlotte het recept van Karin uit de Trouw in grote lijnen gevolgd, maar ben vooral wat betreft die bovenkant (die trouwens ook het leukst was om te maken) afgeweken van het recept.
Ook heeft mijn charlottevorm een grotere inhoud dan degene die gebruikt wordt in het recept - de hoeveelheid slagroom is dus wat verhoogd.
Ingrediënten 6-8 pers:
- Een charlottevorm of bloempot
- Bakpapier
- Lint om erom heen te binden
- 5 blaadjes gelatine
- 2 blikken peren op siroop, totaal uitlekgewicht 460g
- 1 blikje mandarijnen op siroop
- 100g basterdsuiker
- 300ml slagroom
- 2 eiwitten'
- 2 el Grand Marnier
- 1 pak lange vingers
- Citroensap
Week de blaadjes gelatine in koud water. Knip een rondje bakpapier uit voor onder in de charlottevorm. Giet zowel de peren als de mandarijnen af. Houd het sap van de peren apart.
Optioneel voor de versiering bovenop: Leg het uitgeknipte velletje onderin de vorm. Snij uit het midden van de peren dunne plakjes totdat je genoeg stukjes hebt om in een cirkel de bodem te bedekken. Leg dan eerst (nog gave) mandarijnenpartjes ongeveer een halve centimeter vanaf de rand van de vorm in een cirkel en in het midden 2 kleine partjes. Dep het teveel aan vocht steeds weg met keukenpapier. Leg hierop de cirkel met perenpartjes.
Verdeel hierna de resterende peren in tweeën: de ene helft pureer je met 2-3 eetlepels Grand Marnier. De andere helft in blokjes van ongeveer een halve centimeter snijden.
Klop de eiwitten met een snuf zout, een paar druppels citroensap en de helft van de suiker stijf, en zet weg. Klop de slagroom met de andere helft van de suiker stijf. Zet weg, eventueel in de koelkast als het warm weer is.
Knijp de gelatine uit. Verwarm 4 eetlepels perensiroop en los hierin de gelatine op. Meng met de perenpuree. Roer hier de perenstukjes door. Spatel hierna de slagroom en de eiwitten zo losjes mogelijk door het mengsel. Zet weg.
Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten gericht in de charlottevorm. Eventueel bij 1 of 2 strategisch geplaatste lange vingers snij je een stukje van de zijkant schuin af zodat de lange vingers de hele wand bedekken, zoals op de foto.
Indien je de optionele versiering aan de bovenkant hebt, kun je eventuele wijkende gaatjes aan de zijkant opvullen met stukjes mandarijn.
Stort hierna het mengsel in de vorm, het liefst tot de bovenrand van de lange vingers. Als je minder hebt - zoals ik toen ik dit maakte - dan snij je ná het opstijven, kort voor het storten de onderkant van de lange vingers af.
Zet minimaal 3 uur (of de avond van tevoren) in de koelkast om op te stijven. Stort op een plat bord. Leg mandarijnpartjes rondom en bind een strik om de lange vingers. Als je niet meteen serveert, kan je het nog wel een paar uur voor serveren in de koelkast zetten.
Verdeel hierna de resterende peren in tweeën: de ene helft pureer je met 2-3 eetlepels Grand Marnier. De andere helft in blokjes van ongeveer een halve centimeter snijden.
Klop de eiwitten met een snuf zout, een paar druppels citroensap en de helft van de suiker stijf, en zet weg. Klop de slagroom met de andere helft van de suiker stijf. Zet weg, eventueel in de koelkast als het warm weer is.
Knijp de gelatine uit. Verwarm 4 eetlepels perensiroop en los hierin de gelatine op. Meng met de perenpuree. Roer hier de perenstukjes door. Spatel hierna de slagroom en de eiwitten zo losjes mogelijk door het mengsel. Zet weg.
Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten gericht in de charlottevorm. Eventueel bij 1 of 2 strategisch geplaatste lange vingers snij je een stukje van de zijkant schuin af zodat de lange vingers de hele wand bedekken, zoals op de foto.
Indien je de optionele versiering aan de bovenkant hebt, kun je eventuele wijkende gaatjes aan de zijkant opvullen met stukjes mandarijn.
Stort hierna het mengsel in de vorm, het liefst tot de bovenrand van de lange vingers. Als je minder hebt - zoals ik toen ik dit maakte - dan snij je ná het opstijven, kort voor het storten de onderkant van de lange vingers af.
Zet minimaal 3 uur (of de avond van tevoren) in de koelkast om op te stijven. Stort op een plat bord. Leg mandarijnpartjes rondom en bind een strik om de lange vingers. Als je niet meteen serveert, kan je het nog wel een paar uur voor serveren in de koelkast zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten