zondag 22 november 2015

Levensreddende limoentaart

Tja. Het kan natuurlijk iedereen gebeuren. Maar het is altijd zo verrekte zuuuuuuur als het gebeurt!
Sta je de hele dag al fanatiek te koken, volg je tot op de letter precies het recept, mislukt het toetje vervolgens finaal. Wat doe je dan, 2 uur voordat je gasten komen? Ik had toevallig dit recept nog op mijn lijstje staan om uit te proberen. Dus snel naar de lokale AH gerend om de ingrediënten te kopen en in een handomdraai dit toetje gemaakt.
Het bleek levensreddende limoentaart en je zag er mijn huiselijk drama zeker niet aan af!

Ingrediënten:
  • 1 rol volkoren biscuits 250g
  • 100-110g roomboter, gesmolten
  • 4 limoenen
  • 300ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Taartvorm van circa 20-24cm
  • Bakpapier
Bekleed een taartvorm met bakpapier, zoals op de foto. (Je kan ook de randen overslaan en deze beboteren, maar dit vind ik altijd veiliger.)

Vermaal de volkorenbiscuits. Meng met de gesmolten boter. Maak aan de zijkanten een rand van maximaal 1cm dik en maximaal 2 cm hoog. Stort de rest van het mengsel in het midden. Verdeel gelijkmatig met een lepel en druk goed aan. Zet weg in de koelkast.

Was de limoenen. Rasp dun de schil eraf zonder het wit en pers ze hierna uit.
Meng in een grote kom de slagroom met de gecondenseerde melk. Roer hierdoor de limoensap en rasp. Het mengsel wordt meteen dikker, geen zorgen: dat moet ook! Stort het mengsel in de vorm.
Zet weg in de koelkast tot serveren - minimaal wel een uur of 2, maar een dag van tevoren mag ook.

vrijdag 20 november 2015

Baba Ganoush

Wegens mijn actuele labneh-verslaving, maak ik automatisch ook wat meer andere Oosterse dips. Zo ook deze baba ganoush. Wel een kleine opmerking: normaal doe ik nooit zo moeilijk over een teentje 2-3 knoflook meer, maar in dit recept zou ik het bij een grote teen knoflook laten.

Ingrediënten:
  • 2 grote aubergines
  • 1-2 el Tahin
  • 1 grote teen knoflook
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl gemalen komijn
  • Olie
Bedek eventueel het fornuis met aluminiumfolie. Leg de aubergines op het rek boven een pit op een open vlam en draai regelmatig om op matig vuur. Verplaatst de aubergines ook zodat ze regelmatig geblakerd zijn en uiteindelijk helemaal slap aanvoelen en er soms ook vocht uit lekt. Dit mag 10-20 minuten duren, hoe dikker de aubergine hoe langer.
Doe de aubergines apart in een boterhamzakje en laat afkoelen. Verwijder daarna het vel van de aubergines, zorg dat er zo min mogelijk stukjes van het geblakerde vel op de aubergine zitten. Gooi het geblakerde vel weg. Snij grof in stukken en bestrooi met een beetje zout. Laat uitlekken in een zeef.

Vijzel intussen de knoflook met het zout. Als je geen vijzel hebt, dan kan je de knoflook ook fijnhakken en fijnwrijven met een lepel. Meng hierna met 1 grote lepel Tahin en het sap van een halve citroen.

Druk de aubergines nog een beetje extra uit en doe in een kom. Haal er een paar keer de staafmixer doorheen. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn..Meng met het tahin mengsel en een scheutje olie. Begin met 1/2 theelepel komijn en voeg naar smaak meer toe. Breng verder op smaak met zout, peper, citroensap en eventueel nog wat tahin.

Serveer besprenkeld met olie en peterselie. Eet met rauwkost en van dat lekkere platte turkse lavas brood om te dippen.

Inspiratie: dit recept en voor het blakeren van de aubergines: gegrilde auberginesoep uit The Cookbook van Ottolenghi.

zondag 15 november 2015

Charlotte aux poires

Toch wel een van de feestelijkste nagerechten en voor gezelschappen tot 8 personen een geweldige afsluiting. Een charlotte is in elk seizoen én helemaal van tevoren te maken, daarnaast ook nog eens heel erg leuk om te maken - perfect voor in het standaard repertoire dus!
Maar.. je moet natuurlijk wel even zo'n charlottevorm hebben - een bloempot wordt ook wel geopperd als alternatief, maar wie heeft er nowadays nou een schone bloempot van dit formaat over? Psies.
Ik heb voor deze charlotte het recept van Karin uit de Trouw in grote lijnen gevolgd, maar ben vooral wat betreft die bovenkant (die trouwens ook het leukst was om te maken) afgeweken van het recept.
Ook heeft mijn charlottevorm een grotere inhoud dan degene die gebruikt wordt in het recept - de hoeveelheid slagroom is dus wat verhoogd.

Ingrediënten 6-8 pers:
  • Een charlottevorm of bloempot
  • Bakpapier
  • Lint om erom heen te binden
  • 5 blaadjes gelatine
  • 2 blikken peren op siroop, totaal uitlekgewicht 460g
  • 1 blikje mandarijnen op siroop
  • 100g basterdsuiker
  • 300ml slagroom
  • 2 eiwitten'
  • 2 el Grand Marnier
  • 1 pak lange vingers
  • Citroensap
Week de blaadjes gelatine in koud water. Knip een rondje bakpapier uit voor onder in de charlottevorm. Giet zowel de peren als de mandarijnen af. Houd het sap van de peren apart. 

Optioneel voor de versiering bovenop: Leg het uitgeknipte velletje onderin de vorm. Snij uit het midden van de peren dunne plakjes totdat je genoeg stukjes hebt om in een cirkel de bodem te bedekken. Leg dan eerst (nog gave) mandarijnenpartjes ongeveer een halve centimeter vanaf de rand van de vorm in een cirkel en in het midden 2 kleine partjes. Dep het teveel aan vocht steeds weg met keukenpapier. Leg hierop de cirkel met perenpartjes.

Verdeel hierna de resterende peren in tweeën: de ene helft pureer je met 2-3 eetlepels Grand Marnier. De andere helft in blokjes van ongeveer een halve centimeter snijden.

Klop de eiwitten met een snuf zout, een paar druppels citroensap en de helft van de suiker stijf, en zet weg. Klop de slagroom met de andere helft van de suiker stijf. Zet weg, eventueel in de koelkast als het warm weer is.

Knijp de gelatine uit. Verwarm 4 eetlepels perensiroop en los hierin de gelatine op. Meng met de perenpuree. Roer hier de perenstukjes door. Spatel hierna de slagroom en de eiwitten zo losjes mogelijk door het mengsel. Zet weg.

Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten gericht in de charlottevorm. Eventueel bij 1 of 2 strategisch geplaatste lange vingers snij je een stukje van de zijkant schuin af zodat de lange vingers de hele wand bedekken, zoals op de foto.
Indien je de optionele versiering aan de bovenkant hebt, kun je eventuele wijkende gaatjes aan de zijkant opvullen met stukjes mandarijn.

Stort hierna het mengsel in de vorm, het liefst tot de bovenrand van de lange vingers. Als je minder hebt - zoals ik toen ik dit maakte - dan snij je ná het opstijven, kort voor het storten de onderkant van de lange vingers af.

Zet minimaal 3 uur (of de avond van tevoren) in de koelkast om op te stijven. Stort op een plat bord. Leg mandarijnpartjes rondom en bind een strik om de lange vingers. Als je niet meteen serveert, kan je het nog wel een paar uur voor serveren in de koelkast zetten. 

Varkensstoof met witte wijn en paddenstoelen

Dit is een geweldig recept van Onno Kleyn: Civet de porc. Eigenlijk raar dat ik voor een stoofpot toch vaak naar de sukadelappen grijp. Varkensvlees is zoveel sneller klaar: 1,5-2 uur stoven in plaats van minimaal 2,5-3 uur. Terwijl ik runderstoofpotten wegens tijdsnood nooit op werkdagen kan maken, zou je deze nog wel kunnen maken als je een keer omstreeks 5 uur of half 6 de keuken weet te bereiken. Het is daarnaast ook nog eens een stuk vriendelijker voor de portemonnee, terwijl er aan smaak wat mij betreft niks ingeleverd wordt.

Ingrediënten 4-6 personen:
  • 1000-1400g schouderkarbonades
  • 125g  magere spekjes
  • 1-2 uien, grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden en een beetje geplet
  • 2 takjes tijm
  • 250g kastanjechampignons, in dikke schijven
  • Optioneel: seizoensmelange paddenstoelen
  • 2 el bloem
  • Een fles witte wijn
  • Kookroom of 2 el boursin cuisine
  • Roomboter en olie
Ik gebruik voor dit gerecht een stoofpan met dikke bodem en een koekenpan.

Laat de schouderkarbonades in de verpakking op temperatuur komen terwijl je de rest van de ingrediënten verzamelt. 
Bak eerst de spekjes met wat olie in de koekenpan snel aan tot ze mooi gekleurd en al wat knapperig zijn. Schep de spekjes uit de koekenpan in de braadpan (die nog niet aan staat), maar laat het braadvet achter in de koekenpan. Bak hierin vervolgens de uien glazig en in de laatste minuten ook de knoflook mee totdat je die geweldige spek-ui-knoflook geur door je hele keuken ruikt. Hevel weer over naar de stoofpan, wederom met achterlating van het vet. 

Snij het vlees van de karbonades van het bot en in stukken van 1-2cm. Bestrooi kort voor het bakken met zout en peper. Smelt wat boter in de pan bij het bakvet op hoger vuur en bak als de bubbels zijn weggetrokken in 2 porties de stukken vlees aan tot het een mooie kleur heeft. 
Tip: keer of verplaats het vlees niet te snel bij het eerste contact, controleer eerst een stukje of het al mooi gekleurd is, voordat je de rest draait. 
Doe hierna al het vlees in de koekenpan en schep op matig vuur om met 2 el bloem, totdat dit helemaal opgelost is. 
Doe het vlees in de stoofpan met de tijm. Roer ook de aanbaksels los en gooi deze er ook bij. Giet hierbij de wijn totdat het vlees bijna onder staat, omstreeks 1/2 tot 3/4 fles witte wijn. 
Breng rustig aan de kook en zet op je laagste pit op de laagste stand zodat er af en toe een blubje te zien is. Als het te hard gaat, zet de pan dan desnoods op de rand van de pit (als dat lukt) of gebruik een sudderplaatje. 
Laat 1,5-2 uur staan en roer af en toe door. Als je het eerder van tevoren klaar maakt, kun je proeven of het vlees zacht is na deze tijd. In dat geval zet je het vuur uit en de deksel op de pan. (Avond van tevoren? laat dan afkoelen en zet koud weg tot opwarmen).

Dit kan ook nog van tevoren:
Bak de kastanjechampignons en de paddenstoelen in 2 porties in roomboter met een snuf zout op hoog vuur aan. Onno Kleyn beschrijft dat je de paddenstoelen moet bakken tot ze geen vocht meer loslaten, dat is een treffende omschrijving. 

Kort van tevoren:
Warm het stoofvlees langzaam op, tegen de kook aan weer. Roer hierdoor 2 el boursin cuisine of een royale scheut kookroom. Roer 2-3 minuten voor serveren de paddenstoelen door het mengsel. Proef of er nog zout en peper bij moet. 

Serveer met aardappelpuree of polenta, daarnaast een salade of wortels/haricots verts etc.
Drink hierbij de wijn die je ook door de stoofpot heb gedaan. In mijn geval was dat een Viognier en die was verrukkuluk!