zaterdag 25 juli 2015

Crème brûlée

Ik was nooit zo gecharmeerd van dit toetje, totdat ik het een keer at bij een collega. Ik vermoed dat zijn vrouw (de kok die avond) er een snuf zout doorheen had gedaan.
Wat voor mij altijd een soort zoete, maar smakeloze vla was geweest - werd ineens een volronde romige en hartig-zoete substantie met knapperig zoete karamellaag.
Ik bleek bij oriënterend onderzoek in een van mijn rommel-kookgerei-laden inmiddels ook al 2 crème brûlée branders te hebben verzameld, dus er was echt geen excuus meer om de proef op de som te nemen.
Wat bleek? Zoals vaak, zout is de crux!

Ingrediënten 8 pers: (halveren voor 4)
  • 250ml volle melk/750ml slagroom 
  • Een vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
  • 160g suiker (eventueel 180-200g als je van zoet houdt)
  • 12 eierdooiers (op kamertemperatuur)
  • snuf zout!
  • 8 ovenvaste ramekins/kleine quichevormpjes (er gaat ongeveer 100ml in)
  • Een ovenschaal of bakplaat waar de vormpjes ingezet kunnen worden
  • Een crème brûlée brander
Verwarm de oven voor op 150 graden. 
Halveer het vanillestokje. Schraap met de scherpe kant loodrecht het merg uit het stokje. Doe het merg samen met de stokjes en de room in een pan en zet op het vuur. Breng tegen de kook aan en laat een minuutje of 2 zo trekken zonder te koken. Zet het vuur dan uit.
Splits de eieren, mocht je dat nog niet gedaan hebben. 
Meng de eidooiers met een garde met de suiker en een snuf zout. Roer door elkaar, maar klop niet te rigoureus, het moet niet schuimig worden.
Controleer of de room wat is afgekoeld. Vis de vanillestokjes er uit.
Doe een scheut room bij de eidooiers en meng rustig. Blijf dit herhalen totdat de eidooiers en room helemaal gemengd zijn.

Zorg dat je kokend water hebt. Zet de vormpjes in een bakplaat/schaal. Vul ze met het mengsel, 100ml of iets meer afhankelijk van de vormpjes. Zet de bakplaat in de oven en schenk het kokende water rond de vormpjes totdat het water tot de helft van de vormpjes komt. Laat 40 minuten in de oven staan. (Als ze te snel gaan, draai eventueel de temperatuur terug naar 120 graden)
Controleer na 40 minuten als je een beetje schudt aan een vormpje dat het lilt, maar wel stevig is als een pudding. Het is even klooien met dat hete water, dus kijk uit. Haal de bakplaat uit de oven of eerst de vormpjes.
Laat de vormpjes daarna tenminste 3 uur afkoelen in de koelkast.

Controleer voor serveren of er geen vochtlaag op de crème brûlée zit. Dep deze eventueel (heel voorzichtig) af met een keukenpapiertje. Strooi er dan een dunne laag suiker over, schud eventueel teveel suiker eraf. Wrijf restjes suiker van de randen.
Karameliseer dan met de crème brûlée brander de suikerlaag. Strooi er eventueel een tweede laagje suiker over en karameliseer opnieuw. 
Serveer meteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten