zondag 2 februari 2014

Witlofschuitjes met granaatappel, pruim en blauwe kaas

Schuitjes van witlof met vulling zijn altijd lekker fris. Zelfs personen met ham-kaas-witlof jeugdtrauma's, kunnen dit prima eten. Ik vind dat er 3 componenten in moeten zitten: iets fris, iets hartigs en iets zoets. Deze combinatie - eerlijk gejat uit de weekendbijlage van de Volkskrant (magazine no. 667, 23 november 2013, blz. 65) - vind ik zelf erg mooi.

Ingrediënten (6-8 pers):

  • 1-2 stronken witlof
  • 50-75g Gedroogde pruimen
  • Bakje granaatappelpitten
  • 100g blauwe kaas (bijv. roquefort)
  • Peterselie
  • Mayonaise
  • 25ml karnemelk/magere yoghurt
  • Azijn (framboos, lavendel, dadel, rode wijn o.i.d.)
  • Olijfolie
  • Staafmixer + zeefje
Dit kan van tevoren:
Maak eerst de vinaigrette: doe 1/3 van de granaatappelpitten, mayonaise, karnemelk (of yoghurt), azijn, olie en wat zout en peper in een maatbeker en mix met de staafmixer. Proef of deze goed op smaak is (het moet fruitig, licht zurig en een beetje romig zijn). Zeef de vinaigrette en zet weg in de koelkast. 
Snij de gedroogde pruimen in stukjes van 0,5cm. Meng met de granaatappelpitten, zodat je ongeveer dezelfde verhouding hebt.

Opdienen:
Verwijder de onderkant en buitenste blaadjes van de witlof. Snij mooie blaadjes los van de stronk. Leg hierin het mengsel met granaatappelpitten en pruimen, verbrokkel erover de kaas en peterselie. Schep met een lepel (druppelsgewijs) dressing over de bladeren. Dien meteen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten