zondag 2 februari 2014

Kippenleverpaté

Als hapje maar ook als voorgerecht heerlijk met wat cranberrycompote op een cracker of stokbrood, deze kippenleverpastei. Wel wat werk, maar dat zit enkel in de voorbereiding - ten tijde van het opdienen is het enkel smeren maar!

Ingrediënten:
  • 250g kippenlevers (schoongemaakt, dus koop 300g)
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, geschild en in stukjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • cognac/calvados
  • 50g boter op kamertemperatuur (niet minder!)
  • 3 el peterselie, grof gehakt
  • Staafmixer
Snij de kippenlevers in ongeveer gelijke stukken van 2-3cm, verwijder pezen en vaatjes. Weeg 250g af, de rest kan in een bakje voor de kat. Bak de slajot, bleekselderij en knoflook op zacht vuur tot ze glazig zijn. Bestrooi kippenlevers met peper en zout. Zet het vuur hierna hoog en voeg de kippenlevers toe, bak deze tot ze gaar zijn (snij er eventueel 1 doormidden), ze moeten een leverkleur hebben in plaats van het diepe rood. Blus af met een royale scheut cognac en schep om tot deze verdampt is. Doe dan het mengsel in een kom of maatbeker en mix met de boter en de peterselie tot een gladde puree. Het moet wat smeuiig zijn, als het te droog is, dan meer boter toevoegen. Zet weg in de koelkast, minimaal 1 uur.

Haal de paté minimaal 15 minuten voor opdienen uit de koelkast om op temperatuur te komen. Serveer op toast, eventueel met wat cranberrycompote.

Het recept is afkomstig uit "De smaak van december", Albert Heijn B.V. Zaandam 2005, blz. 198.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten