zondag 4 april 2010

Zalmquiche

Kleuterterreur: toen ik klein was, lustte ik geen quiches. Pas zeer recentelijk ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik quiches wél lekker vind. Dit is niet alleen handig voor als het me ineens voorgezet wordt, maar ook omdat quiche zo'n lekker makkelijk te maken gerecht is. Het kan als lunchgerecht, hapje of hoofdgerecht worden geserveerd. Met vrij weinig werk krijg je een heel mooi resultaat en de variaties zijn legio. De onderstaande variatie met zalm is gebaseerd op een recept uit de ELLE eten.
Er is wel een quiche dillema: de bodem voorbakken of niet? Ik behaal de beste resultaten als ik de bodem voorbak, dan wordt het bladerdeeg knapperiger. Indien je niet voorbakt, prik dan wat gaatjes in het bladerdeeg, dan voorkom je een al te natte bodem.

Ingrediënten:

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 1/2 bleekselderij, fijngesneden
  • 2-3 bosuien
  • (verse) dille
  • 400 gram zalmfilets, fijngehakt
  • 1 citroen
  • 200g geraspte kaas
  • 250ml slagroom
  • 4 eieren
  • quichevorm/springvorm (ca. 24cm)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi 8 plakjes bladerdeeg. Beboter de quiche- of springvorm of bedek deze met bakpapier. Beleg de vorm met bladerdeeg en druk de tussenstukken aan. Zet 10-15 minuten in een voorverwarmde oven. Rasp de citroenschil. Dep de zalm droog indien nodig (Ik gebruik hiervoor zalm uit het vriesvak, die moet echt uitlekken en afgedept worden.) Snij de zalm in blokjes, voeg het sap van de citroen toe, dille, zout en peper. Snij hierna de selderij en de bosui. Fruit deze hierna in de boter en laat 15 op laat vuur smoren. Kluts de eieren met de slagroom en voeg hierbij de citroenrasp, wat zout en peper toe. Meng de groenten, zalm en het grootste deel van de kaas door elkaar. Schep deze in de quichevorm. Schenk de slagroom en eieren eroverheen en bestrooi tenslotte met apart gehouden geraspte kaas. Zet dan in de oven. Met een goede oven is de quiche in 30 min. klaar.
  • In mijn oven is zo'n 45 min baktijd nodig, dus als de quiche na 30 minuten niet klaar is, ligt dit waarschijnlijk aan de oven. Bedek eventueel de quiche met aluminiumfolie als je niet wil dat de bovenkant verbrand. De quiche is klaar als de randen knapperig zijn en de vulling gestold met een mooie lichtbruine kleur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten