zondag 4 april 2010

Artichauds vinaigrette

Elk jaar ben ik na het definitieve einde van de zomer weer te laat: ik had nog zoveel artisjokken wil eten! Misschien is het ook wel omdat ik tijdens mijn haastige rondje over de groente afdeling over de artisjokken heen kijk omdat ze meestal verdekt en in niet al te grote getale verborgen zijn tussen de andere groenten. Het is alleen zo zonde! Artisjokken uit blik zijn al lekker, maar niet hetzelfde als een verse artisjok met een lekkere vinaigrette als voorgerecht. Mocht je ze vers kopen: de buitenkant mag niet te donker zijn en de artisjok moet als een bloem gesloten zijn.

Ingrediƫnten:

  • 1 artisjok per persoon
  • citroen (of 2)
  • 3-4 eetlepels (witte wijn) azijn
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • eventueel mayonaise
Snij van de artisjokken de steel af en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Soms is het mooier om de puntjes van de blaadjes af te knippen, hoewel je in principe alleen het vruchtvlees van de basis eet.
Zet een pan met ruim kokend water op het vuur en kook de artisjokken 40-45 minuten met wat peper, zout en een paar plakken citroen. Maak ondertussen een lekker zure vinaigrette met een basis van olie en azijn en een gesnipperde ui. Voeg naar smaak mosterd en citroenrasp toe. Ik voeg meestal ook een beetje honing toe, maar eigenlijk mag je naar smaak de vinaigrette aanpassen naar wat je lekker vind.
Als ze klaar zijn serveer je per persoon apart een bakje met vinaigrette met een nog ongepelde artisjok.

  • Voor de artisjok maagden onder ons: de artisjok pel je van buiten naar binnen. Je doopt de basis in de vinaigrette en schraapt met de ondertanden het vruchtvlees van het blaadje af. Eenmaal bij het hart aangekomen, verwijder ik altijd eerst de haren. Het hart is natuurlijk het lekkerst, deze kan eventueel uitgelepeld worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten