maandag 14 december 2015

Kip Anouchka

Tja, het was toch al een tijdje een pijnlijk verhaal - het was niet meer óf, maar wannéér ze af zou treden. Ik vrees dat Anouchka inmiddels aan mag haken bij Ella Vogelaar en John Leerdam op het 'au'-bankje van gevallen politici.
Wel inspireerde ze mij vandaag om toch eindelijk eens dat recept van Onno Kleyn voor kip in rode saus uit te proberen. Het bleek een heerlijk troostrijk recept zo in regenachtig december. Misschien wel een ideetje voor Anouchka?

Ingrediënten 2 pers:
  • 2 kippenbouten of 4 drumsticks
  • 3-4 sjalotten, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld in stukken
  • 3 gepelde tomaten uit blik, in stukken
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 flink glas rode wijn
  • 50g ongezouten amandelen
  • Handje peterselie (paar takjes tijm mag ook)
Scheidt de poten van de kippenbouten. Bestrooi met zout en peper en braad in een hapjespan op middelhoog vuur rondom goudbruin in boter en olijfolie. Verwijder uit de pan en bak op lager vuur de uien tot ze lichtbruin zijn, neem hiervoor de tijd. Bak daarna kort de uien samen met de tomatenpuree, totdat deze zoetig ruikt. Voeg de tomaten en de wijn toe en draai het vuur hoger. De wijn kookt nu in en er ontstaat een papje.
Vermaal de knoflook, amandelen en de peterselie met een beetje van het tomatenpapje in de staafmixbeker. Doe vervolgens alles samen in een (zo klein mogelijke) stoofpan. Voeg water toe totdat de kip in ieder geval voor de helft onder staat. Breng aan de kook.
Proef of er nog wat zout en peper bij moet. Laat de kip in totaal 25-30 minuten op laag vuur pruttelen, roer af en toe door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten