Het recept is gebaseerd op dat van Rudolph (klik), die hiervoor licht(bruine) basterdsuiker gebruikt, wat een geweldig idee is, omdat de boterkoek dan inderdaad smeuïger is. De gewoonte om bakpapier in een vorm te leggen (ook geleerd van kijken naar Rudolph) bij het bakken van een taart, is ook een handige truc!
Ingrediënten 1 boterkoek:
- 250g roomboter, ongezouten en op kamertemperatuur
- (+ wat boter om vorm mee in te vetten)
- 250g (patent)bloem
- 250g lichte basterdsuiker
- Snuf zout
- 2 eieren
- Bakpapier
Verwarm de oven voor op 175-180 graden. Leg op z'n Rudolphs de onderzijde van de vorm op het bakpapier, omcirkel met een pen en knip uit - leg in de vorm. Vet de randen in.
Meng het ei en de suiker met de zachte boter. Meng dit mengsel daarna met de bloem en snuf zout en kneed goed door tot een stevige bol deeg en alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Druk het deeg in de vorm egaal uit. Voor extra gladstrijken kan eventueel vershoudfolie op het deeg gelegd worden, waarna het deeg met een spatel/lepel egaal wordt verdeeld over de vorm - wederom afgekeken van Rudolph. Bestrijk de koek daarna met het resterende losgeklopte ei en maak met een vork of sateprikker er een leuk patroon.
Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten