Na wat gegoogle op kooksites met fotografie waar ik wederom wat nederig van werd, kwam ik uit op een leuk recept voor rabarbercrumbletaart. Ideaal, want een dag vooraf te maken en makkelijk mee te nemen - in dit geval voor een lunch met ouders en schoonouders. Geserveerd met verse aardbeien en niet al te zoete slagroom, heerlijk!
Ingrediënten:
- Een bos rabarber (schoongemaakt 750-1000g)
- 125g + 70g boter, koud en in kleine blokjes
- 250g + 70g bloem
- 70g havermout
- 125g + 100g + 70g fijne kristalsuiker
- Snuf zout (circa 2g)
- Zakje vanillesuiker
- kardemom
- 1 ei
- Sinaasappelschilzest
- Sap van 1 sinaasappel
- Vershoudfolie
- Bakpapier + vorm van ongeveer 20x30cm
Maak eerst het deeg voor de bodem. Doe 250g bloem, 125g fijne kristalsuiker, zout en 125g koude en kleine blokjes boter in een deegkom. Wrijf met vingertoppen samen tot een vlokkerige massa, dat kan best even duren. Als er havermoutachtige structuur is ontstaan, voeg dan de sinaasappelzest en het ei toe en kneed dit tot een bol deeg. Hoe fijner de vlokken, hoe makkelijker het goed mengt, maar kneed voor de zekerheid wel even goed door. Pak het deeg in vershoudfolie in, laat 15-20 minuten rusten in de koelkast.
Vet de vorm in en leg op de bodem bakpapier. Warm de oven voor op 180 graden. Druk het deeg egaal uit in de vorm. Prik er gaatjes in en zet 15-20 minuten in de oven. (blindbakvulling niet nodig)
Maak de rabarber schoon door de uiteinden ervan af te snijden, eventuele draden ervan af te trekken en in boogjes van 1cm te snijden. Doe in een pannetje met de sinaasappelsap, vanillesuiker, 80-100g suiker, wat kardemom. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Proef na enkele minuten of het sap zoet genoeg is - dat moet jamachtig zoet zijn, voeg eventueel nog wat suiker toe. Kook circa 10-12 minuten.
Doe 70g havermout, 70g bloem, 70g suiker, 70g kleine koude boterblokjes in een kom. Wrijf weer samen met de vingers tot een crumbleachtige structuur ontstaat.
Haal de voorgebakken vorm uit de oven en verwarm de oven naar 200 graden. Schenk het rabarbermengsel in de vorm, dit mag wat nat zijn. Verdeel hierover de crumble. Zet 20-25 minuten in de oven, of totdat de crumble laag smakelijk bruin is gekleurd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten