zondag 19 januari 2014

Vichyssoise (warm) met truffelolie

Lang leve de Franse klassiekers, hoewel ik deze aardappel-prei soep liever warm eet met een scheut truffelolie er doorheen. Het is zeker geen overbodige luxe om een voorraad goede olie te hebben en hier ook in te investeren: een simpele salade - of soep - kan er flink van opleuken!

Voor 6-8 personen:
  • 4 grote of 5 kleine preien, grof gesneden
  • 2-3 sjalotjes, grof gesneden
  • 1-2 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 4 aardappelen, in blokjes
  • 1 liter bouillon
  • 1 pot groentefond
  • 50 gram boter
  • 250ml slagroom
  • Truffelolie
Smelt de boter in een pan op laag vuur. Fruit hierin de uien en prei op laag vuur totdat ze zacht worden, maar niet kleuren, 5-6 minuten ongeveer. Voeg hierna de aardappelblokjes en de knoflook toe en fruit nogmaals enkele minuten. Voeg de bouillon en de fond toe en laat 40 minuten koken.
Pureer de soep hierna. Zet weg indien je het vooraf maakt. Voor het opdienen voeg je naar smaak en gewenste consistentie van de soep, slagroom toe (dit hoeft dus niet de gehele 250ml te zijn!). Laat de soep dan niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper. Bij het opdienen wat truffelolie in langzaam tempo over de soep gieten, het liefst spiraalsgewijs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten